Osmanović pozvao na smjenu Milana Tegeltije: Skandal prvog reda

Vijesti 13. feb 202016:23 > 16:35
N1

Šef Kluba SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Adil Osmanović pozvao je članove Visokog sudskog i tužilačkog savjeta da smjene svog direktora Milana Tegeltiju zbog izjava o privrženosti određenim strankama i, kako je kazao, nepoštivanja Ustava i zakona BiH.

“Stav Milana Tegeltije da će postupiti po nalogu stranaka iz entiteta RS, a ne po Ustavu BiH, predstavlja dovoljan razlog za njegovu hitnu smjenu, te pozivamo preostale članove VSTV-a da pokrenu proceduru po tom pitanju. Ukoliko oni to odbiju i nastave pokazivati lojalnost Tegeltiji, u rješavanje problema se moraju uključiti institucije međunarodne zajednice”, kategoričan je Osmanović.

On je kazao da je sastanak u Banjaluci bio isključivo stranački sastanak, te da je izjava predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije da je privržen dijelu političkih stranaka “skandal prvog reda.”

“Tegeltijina izjava da čeka zvaničnu odluku institucija RS o blokiranju rada državnih institucija, pokazuje još jednom da je na čelu pravosudnog sistema osoba koje ne poznaje, ne poštuje i ne provodi Ustav i zakone. Da je Tegeltija čovjek od zakona, znao bi da ne postoji nijedan član Ustava i zakona po kojem bi neko imao ovlast da odlučuje da blokira rad državnih institucija. S obzirom da se nalazimo u paradoksalnoj situaciji da najviši funkcioneri pravosudnih institucija, ne poštuju Ustav i zakon, jedini način da se spriječi dalje usložnjavanje ove situacije jeste hitna i odlučna intervencija institucija međunarodne zajednice, na temelju mandata za implementaciju mira u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom”, kazao je.

Dodao je Osmanović još da bi Tegeltijins smjena bila dobar primjer onima koji odluče krenuti njegovim putem, a da bi izostanak reakcije mogao ohrabriti nastavak ugrožavanja ustavnog poretka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad