Dodik razgovarao sa šeficom Misije OSCE-a

Vijesti 13. feb 202017:14 > 17:20
Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je na današnjem sastanku upoznao šeficu Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec o odluci najviših zvaničnika Republike Srpske da njeni predstavnici u zajedničkim institucijama BiH obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, saopćeno je Predsjedništva BiH.

On je pojasnio da je ovaj zaključak donesen na jučerašnjem sastanku najviših zvaničnika RS, te da je uslijedio nakon odluke Ustavnog suda BiH da je član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS, kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed RS u suprotnosti sa Ustavom BiH, odnosno da je Ustavni sud utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u reguliranju pitanja državne imovine.

Član Predsjedništva BiH je naglasio da Ustavni sud BiH pokušava na silu da centralizira BiH. On je naglasio da je njegova obaveza da zaštiti interese naroda koga predstavlja i koji ga je birao i upitao kako je moguće da 25 godina poslije Dejtonskog sporazuma strane sudije i dalje sjede u Ustavnom sudu BiH i donose neustavne odluke.

“To je klasični protektorat i pokušaj ovog suda da na silu centralizira BiH. Ustavni sud BiH se stavio u funkciju modeliranja političkog sistema i mi smo primorani da reagiramo na ovakav vid kršenja vladavine prava”, rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH i šef Misije OSCE-a saglasili su se da dijalogom treba rješavati bilo kakve oblike pokušaja diskriminacije na svim nivoima, pa tako i u obrazovanju.

Na sastanku je bilo riječi i o ostalim aktivnostima OSCE-a i saradnji sa Predsjedništvom BiH, navodi se u saopćenju Predsjedništva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad