Begić: Dodik laže da bi izašao iz BiH, ne bi to uradio ni kada bi ga tjerali

Vijesti 14. feb 202008:35 > 08:37
N1

Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine je trebalo davno donijeti, sad je pitanje sadržaja tog zakona. Niko ne želi da se Ustavni sud pretvori u CIK, kazao je za N1 Zlatan Begić, poslanik DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Milorad Dodik je ponovo najavio kako će Republika Srpska, ako se ne ispune zahtjevi u vezi sa ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, “krenuti svojim putem”. Vaš komentar?


Ljudi svi lažu. Laže Dodik, laže Čović. Čović laže da je legitimni predstavnik, Dodik laže da bi izašao iz Bosne i Hercegovine, a samo ovdje može biti “baja”. Ne bi on to uradio sve kad bi ga tjerali odavde. U nekoj fiktivnoj velikoj Srbiji bi mogao biti samo trgovac namještajem il ise baviti nekim drugim biznisom. Svi lažu, evo i ja sam bio u napasti da lažem, ali neću. Najviše laže međunarodna zajednica, najviše laže visoki predstavnik. Ovdje je najveći problem što živi 2 milion muslimana. Da su oni dobronamjerni prema BiH davno bi nas prihvatili u Evropskoj uniji.

Zašto BiH treba posmatrati kao zemlju slučaj?

Dva čovjeka u državnom parlamentu mogu zaustaviti sistem donošenja odluka. Ova zemlja je za HDZ i SNSD Meka i Medina.

Da li se treba donijeti novi zakon o Ustavnom sudu BiH?

Zakon o Ustavnom sudu je trebalo davno donijeti, sad je pitanje sadržaja tog zakona. Niko ne želi da se Ustavni sud pretvori u CIK. Ustavni sud ne smije pasti pod uticaj bilo kakvih političkih opcija. Problem je što najave predstavnika entiteta Republika Srpska, kako neće učestvovati u donošenju odluka u državnim institucijama, nije politika, dakle “nećemo ništa raditi dok se ne ispune moj želje”.

Ima ozbiljnih ocjena da je ova najveća politička kriza?

Znate jedan čovjek je prije 20-ak godina kazao: “Spavajte mirno, rata neće biti”. Ja ne mogu preuzeti tu odgovornost. Pročitao sam podatak da je u RS-u upisano 6.000 učenika manje, ista je situacija u FBiH. Postavlja se pitanje nad kim će ti voždovi vladati. Čak i ja razmišljam da idem iz Bosne i Hercegovine, kakvu poruku da pošaljem bilo kojem građaninu BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad