Bećirović: Ne širim mržnju, Špirić je glasao protiv tačke kojom se to zabranjuje

Vijesti 14. feb 202011:59 > 12:05
N1

Sasvim je legitiman prijedlog da se poveća broj stranih sudija u Ustavnom sudu BiH poručio je predlagač, delegat u klubu Bošnjaka Denis Bećirović. Bećirović je izrazio uvjerenje da će zbog, kako navodi, rušenja Ustava BiH, reagovati i Tužilaštvo BiH, ali i OHR. Na koncu osvrnuo se i na optužbu Nikole Špirića da širi mržnju.

“Ponudio sam da dođemo do amandmana na Ustav BiH kojim ćemo omogućiti da predsjednik Evropskog suda umjesto dosadašnja tri člana, predlaže šest članova Ustavnog suda BIH kako bi se ukupan pravni sistem što bolje usklađivao sa evropskim pravnim naslijeđem”, rekao je Bećirović, te dodao da se radi o pristojnom prijedlogu.

Na pitanje šta će nama strane sudije, i komentar da druge-demokratske zemlje neamju sličnu prksu, Bećirović nije jasno odgovorio.

“U BiH imamo dvije političke grupacije, jedne su one koje misle da je budućnost u evro-atlasnkim integracijama, druge misle da je budućnost u rusko-azijskim integracijama, mislim da treba da se okrenemo ka EU i NATO-savezu”, rekao je ovaj delegat, inače SDP-ov kadar.

Dodajući da je sasvim legitimno da predloži dopunu kakvu je predložio, te da pojasnio da se dijalog mora voditi u institucijama BiH. Na koncu prokomentarisao je i optužbe Nikole Špirića da širi mržnju.

“Imali smo konkretnu tačku, da usvojimo poseban  Zakon kojim se zabranjuje izazivanje i raspirivanje mrženje, ti pojedinci su glasali protiv tog prijedloga”, potcrtava Bećirović.

Bećirović dodaje da mu je jasno zašto dio političara želi da “protjera” strane sudije iz BiH, te dodaje da će se u BiH poštovati načela zakonitosti i ustavnosti.

“Politika koju predvodi Milorad Dodik ne želi da strani faktor isključi iz BiH, oni
žele da protjeraju uticaj stranih sila u BiH, njima ne smeta ruski i srbijanski uticaj u BiH”, rekao je Bećirović.

Na koncu delegat Bećirović je kazao da očekuje jasnu reakciju Tužilaštva BiH i OHR-a. OHR je, kaže, sastavni dio Dejtonskog sporazuma, on dodaje u ovakvim situacijama mora reagovati.

“Kako se ponaša gospodin Dodik vjerovatno će do toga i doći”, zaključio je Bećirović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad