Ramiz Salkić: Vrijeme blokada i barikada iz 1992. godine je prošlost

Vijesti 14. feb 202014:37 > 14:37
Fena

Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, smatra da Narodna skupština ovog entiteta nije nadležna da razmatra, analizira, niti da komentariše odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Prema riječima Salkića, odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće, tako je zapisano u Ustavu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu, a Narodna skupština RS (NS RS) ima obavezu da to poštuje.

“Nikakva rasprava, pa ni rasprava u Narodnoj skupštini RS neće promijeniti i poništiti odluku Ustavnog suda BiH. NS RS bi iz posljednjih odluka Ustavnog suda BiH trebala izvući pouku i prestati usvajati zakone i druge akte, koji su suprotni Ustavu BiH i koji produkuju sistemsku diskriminaciju građana koji nisu Srbi pravoslavci. Oni se trebaju prestati ponašati kao da je ovo srpski entitet. Ovo je entitet svih njegovih građana, koji je neotuđivi dio države BiH. Kada to shvate i počnu se tako ponašati, nestat će mnogi problemi koje danas imamo”, rekao je Salkić, komentarišući zakazivanje posebne sjednice NS RS za čiji dnevni red je Željka Cvijanović, predsjednik RS-a, predložila “Informaciju o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH”.

Vrijeme blokada je prošlost

Odluku da predstavnici iz RS-a u institucijama BiH obustave rad u odlučivanju po bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, Salkić je ocijenio kao štetnu za sve građane u BiH, pa i one koji su glasali za političare koji pokreću ovu blokadu.

“Blokada funkcionisanja države BiH je antiustavna i antidejtonska aktivnost. To obavezuje nadležne državne organe, ali i samog visokog predstavnika, da reaguju i poduzmu određene aktivnosti protiv onih koji provode ovu blokadu. Neki ljudi trebaju shvatiti da je vrijeme blokada i barikada iz 1992. godine prošlost i trebaju prihvatiti da žive u državi BiH, u kojoj imaju sasvim dovoljno mehanizama da zaštite svoje interese”, kaže Salkić.

Prema njegovim riječima, “sistem odlučivanja sa entitetskim glasanjem koje se pretvorilo u etničko”, predstavlja maksimalnu mogućnost zaštite interesa, ako su nečiji interesi ugroženi.

“Ovaj sistem se nerijetko koristi i kao mehanizam blokada, koji onemogućava razvoj zemlje u modernu građansku državu po mjeri svih njenih građana. Blokade neće promijeniti, niti poništiti odluku Ustavnog suda BiH već će samo nanijeti štetu svima nama zajedno”, rekao je on.

Salkić smatra da je krajnje vrijeme da nadležni državni organi počnu raditi svoj posao, ali i visoki predstavnik, jer “da su oni radili svoj posao, davno bi sa političke scene otišli oni koji u kontinuitetu ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum, ugrožavaju Ustav BiH i šire vjersku i nacionalnu mržnju, čime ugrožavaju mir u ovoj zemlji”.

“Mi se nalazimo u paradoksalnoj situaciji. Umjesto da se postavi pitanje funkcionisanja i organizacije entiteta, koji je nastao iz teritorije koju su kontrolisali Srbi, a čije je vojno i političko rukovodstvo osuđeno za genocid i teške zločine, mi danas imamo situaciju da predstavnici srpskog naroda, koji veličaju ratne zločince, negiraju genocid, negiraju sudske presude, postavljaju pitanje opstanka države i direktno pozivaju na seperatizam. Konačno je vrijeme da ključni međunarodni predstavnici shvate koje su greške pravili u prošlosti i da iste ne ponavljaju u budućnosti”, istakao je Salkić.

Predstavnici iz Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine na sastanku u Banjaluci u četvrtak su donijeli odluku da obustave rad u odlučivanju po bilo kom pitanju iz nadležnosti organa Bosne i Hercegovine, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija. Povod za sazivanje sastanka bila je posljednja odluka Ustavnog suda BiH koja se odnosi na odredbe entitetskog Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Ovaj Sud je utvrdio da se radi o isključivoj nadležnosti BiH u reguliranju pitanja državne imovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad