Inspekcija naložila uklanjanje kamenog križa iz Starog grada u Stocu

Vijesti 14. feb 202014:24 > 14:38
N1

Federalna uprava za inspekcijske poslove naložila je Opštini Stolac i načelniku Stjepanu Boškoviću da Ukloni izgrađeni kameni križ na lokalitetu "Srednjeg grada", kojeg je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila nacionalnim spomenikom BiH.

“Rok za izvršenje naređene mjere je 30 dana od prijema rješenja. Ukoliko vlsnik ne postupi po naređenim mjerama, rješenje će se izvršiti putem pravnog lica registrovanog za poslove građenja, na teret vlasnika“, stoji u Rješenju.

Amer Obradović/Twitter

Inače problem prodaje zemljišta, ali i gradnje na području nacionalnog spomenika “Historijskog područja-Stari Grad Stolac” u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine problematizovao je poslanik Amer Obradović.

“Nakon moje inicijative u Federalnom parlamentu, aktivizma građana Stoca i onih kojih ih predstavljaju, učešća medija – ima pomaka. Rješenje Federalne uprave za inspekcijske poslove od 11. 2. 2020. Samo insistirati da pravna država zaživi u Stocu. Stolac mora pripadati svima“, napisao je na svom twiter Obradović.

Nakon što je inicijativa upućena u parlamentarnu proceduru ekipa N1, krajem prošle godine, obišla je lokalitet nacionalnog spomenika u Stocu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad