Ramić: Nisu dobili ustupke na pitanju NATO-a, neće ih dobiti ni ovaj put

Vijesti 14. feb 202014:51 > 14:56
N1

Edin Ramić, predsjednik Poslaničke grupe "Zajedno za BiH" u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kazao je da trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini vidi kao neku vrstu ucjene i pritisaka na druge strane u okviru stranaka koje su formirale vlast u BiH kako bi dobili odgovarajuće ustupke i slično.

“To je standardna politika SNSD-a, jer oni prvo naprave problem, a onda traže ustupke kako bi ga rješavali. Nisu dobili te ustupke na pitanju NATO puta BiH, neće ni ovaj put, tako da ćemo bespotrebno izgubiti još neko vrijeme”, rekao je Ramić.

Prema njegovim riječima, poslanici grupe “Zajedno za BiH” u ponedjeljak će prisustvovati posebnoj sjednici NSRS gdje će iznijeti svoj stav u vezi sa pitanjima državne imovine, odnosno pitanjima koja se nađu na dnevnom redu.

“Da su nas poslušali prilikom rasprava na sjednicama NSRS, kada su se usvajali predmetni zakoni, mi ne bismo došli u ovu situaciju”, kazao je on.

Predstavnici iz Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine na sastanku u Banjaluci u četvrtak su donijeli odluku da obustave rad u odlučivanju po bilo kom pitanju iz nadležnosti organa Bosne i Hercegovine, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Povod za sazivanje sastanka bila je posljednja odluka Ustavnog suda BiH koja se odnosi na odredbe entitetskog Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Ranije apelaciju Ustavnom sudu BiH podnijelo je sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske, a tražili su ocjenu ustavnosti člana 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske kojim je propisano “da predmetno poljoprivredno zemljište koje je po svojoj prirodi javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske”.

Ustavni sud BiH je utvrdio da se radi o isključivoj nadležnosti BiH u reguliranju pitanja državne imovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad