Republika Srpska želi samostalno na PISA testiranje 2024. godine

Vijesti 14. feb 202015:23 > 15:29
morgueFile

Vlada Republike Srpske danas je zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture da zajedno sa Republičkim pedagoškim zavodom planira učešće i pojavljivanje Republike Srpske kao nezavisnog obrazovnog sistema u PISA testiranju 2024. godine.

Na današnjoj sjednici u Banjaluci Vlada RS je usvojila Informaciju o međunarodnim projektima – PISA (Program međunarodne procjene učeničkih postignuća), TIMSS (Međunarodno istraživanje trendova u znanju matematike i prirodnih nauka) i PIRLS (Međunarodno istraživanje razvoja čitalačke pismenosti).

Stav Vlade RS je da se obezbijedi učešće RS u pomenutim međunarodnim projektima u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima RS u oblasti obrazovanja. Zaduženo je Ministarstvo prosvjete i kulture da sprovede ciklus PISA testiranja u 2021. godini, zajedno sa ostalim obrazovnim sistemima u BiH, s tim da vaspitno-obrazovni sistem RS bude vidljiv na listi međunarodnih testiranja i u samom izvještaju koji predstavlja rezultate istraživanja”, saopšteno je nakon sjednice Vlade RS.

Na ovaj potez su se odlučili jer, kako su kazali, rezultati za Bosnu i Hercegovinu ne mogu poslužiti obrazovnom sistemu Republike Srpske kao ocjena uspješnosti, niti mogu biti osnov za kreiranje razvoja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad