Ambasadori Kvinte ponovo u Predsjedništvu BiH (FOTO)

Ambasadori Kvinte ponovo u Predsjedništvu BiH (FOTO)

Ambasadori Kvinte ponovo u Predsjedništvu BiH (FOTO) Izvor: Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića danas su razgovarali sa ambasadorima zemalja članice Kvinte i šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Tema razgovora bila je provođenje odluke Ustavnog suda BiH i kriza izazvana blokadom držvavnih institucija od predstavnika političkih stranaka iz entiteta Republika Srpska.

Član PBiH Džaferović je ambasadore SAD-a Erica Nelsona, Velike Britanije Matta Fielda, Njemačke Margret Uebber, Francuske Guillauma Roussona i Italije Nicolu Minasija, i predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera, upoznao sa stavom da dvojica članova Predsjedništva BiH neće pristati na bilo kakve političke ultimatume. Naglasio je da je blokada rada državnih institucija apsolutno neprihvatljiva.

Ambasadorima je prenesen odlučan stav članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i njihovo čvrsto opredjeljenje za striktno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Potcrtana je uloga Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i stranih sudija u njemu, kao mehanizma zaštite Ustava BiH, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Član PBiH Džaferović je naglasio da sva rješenja moraju biti plod dijaloga, isključivo u okviru Ustava BiH i evropskih standarda, a nikako pokušaja dominacije ili ultimativnog nametanja bilo čije politike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

POVEZANE VIJESTI

Komentari (10)

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Podsjecanje na bivsa vremena

Ovo me podsjeca na SFRJ iz devedesetih. Predsjednistvo su napustili Slovenci i Hrvati, a zvanicni Beograd je stalno govorio o "predsjednistvu"

Jas Ko

Da, a to tzv. ''Predsjedništvo'' na kraju imalo je samo JEDNOG člana! Ako se uzme da je SFRJ prestala da postoji 28. IX 1990, kada se Srbija ustavno konstituisala kao “suverena i nezavisna” od SFRJ država, onda se mora zaključiti da je u tzv. “skraćenom” Predsjedništvu (u kome nisu više učestvovali predstavnici Hrvatske, Slovenije, Makedonije i BiH, pored “predstavnika” nezavisne i suverene Srbije, sjedio samo jedan legitimni član toga “Predsjedništva” – predstavnik Crne Gore! To “Predsjedništvo” je imalo samo jednog člana!

Jas Ko

Taj ''poziv na dogovaranje bez uplitanja sa strane'' je samo nastavak onih ratnih politika koje su zagovarale podjelu BiH na ''moje'', ''tvoje'', ''njihovo''; pri čemu ''moje'' ostaje samo ''moje'', bez ikakvog prava da se iko usudi da tu makar i samo ''priviri''! Najprije su progonom, ubistvima, pljačkom i razaranjima sve druge i drugačije među sobom odstranili, a sad bi i pored haških presuda za genocid i UZP, to i da ozakonjuju, tražeči ''pristanak'' drugog na svoja uslovljavanja, kako bi u konačnici došlo do disolucije BiH kao države! Skorojevićko inaćenje koje na širokim poljima prava, slobode i demokratije nema i ne može imati prođu, pa se zato grčevito hvata i drži za ''samo svoje''!

* Sva polja su obavezna

NAJNOVIJE

Pročitajte još

Vijesti

Vijesti

PIC: Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje, blokade institucija neprihvatljive 16:48 h

16:48 h  |  Vijesti

Vijesti

Vijesti

"Krene li se u raspakivanje, ne znam gdje ćemo završiti" 15:25 h

15:25 h  |  Vijesti

Vijesti

Vijesti

Komšić: Pokušaj Dodika da potpuno onemogući imenovanje stranih sudija 15:01 h

15:01 h  |  Vijesti

Vijesti

Vijesti

Džaferović: Pozivam ih da dobro paze šta rade! BiH neće nestati! 14:23 h

14:23 h  |  Vijesti

Vijesti

Vijesti

Ranka Vuković, Ana Tikveša, Đana Lončarica i Samir Avdić u Novom danu 14:22 h

14:22 h  |  Vijesti

Vijesti

Vijesti

Dodik: Ili ćemo se dogovoriti i postaviti domaće sudije ili neće biti Bosne 14:19 h

14:19 h  |  Vijesti

loader