Darko Rundek za N1 o muzici, pjesmama, ljubavi, zaštiti prirode

Vijesti 14. feb 202017:55 > 17:58
N1

Poznati muzički perfekcionista Darko Rundek održao je sinoć koncert u Sarajevu, a večeras će održati i drugi. Između ova dva koncerta sa njim smo razgovarali o ekološkom aktivizmu, Danu zaljubljenih, muzici, novim pjesmama i repertoaru.

“Sinoć je bio jedan repertoar, danas će biti drukčiji. Prilagođavamo onome kako smo osjetili da je publika reagirala. Ima dio repertoara koji je obavezan jer publika mora čuti pjesme koje su mi prirasle srcu. Imamo i novih pjesama koje želimo podijeliti s publikom. Ima i lijepih pjesama koje se rjeđe izvode pa njih izvučem na svjetlo”, kazao je.

Istaknuo je da više voli intimnije i manje nastupe, no da i oni veliki imaju svoju čar. On osim što ima dobar razlog da bude ponosan na svoju muziku, ponosan je i na publiku:

“Jako sam ponosan da istovremeno ono što radim prati nova mlada publika, a i oni koji su se zakačili prije ostaju vjerni.”

Rundek smatra da čovjek danas ne mari za zaštitu prirode, te je ukazao na neke od problema današnjice:

“Ljudi se ponašaju izgubljeno. Izgubili su svoju tradicionalnu funkciju, u ovim modernim vremenima su razorili život oko sebe i sad se bave minornim stvarima.”

“Situacija je vrlo kritična, od toga da industrijska proizvodnja mesa devastira šume, zagađuje vode; mliječna industrija, sve te silne krave isprđuju užasne količine metana koji ima puno veči efekat staklenika nego CO2; oceani su puni plastike”, dodao je on.

On je takođe i vegeterijanac:

“Ta odluka je došla zbog osjećaja odgovornosti. Kad bi ljud koji jedu to meso znali kako je to meso pravljeno, kako su te životinje živjele i zaklane vjerovatno bi malo popustio apetit. Ja volim okus mesa, odrastao sam jedući meso, ali nije teško ga se odreći. I u biljnoj prehrani ima puno slasnih stvari za jesti. Mislim da je to točna odluka za svakog.”

Govoreći o Danu zaljubljenih kazao je da je to konzumeristički praznik, no da podržava ukoliko nekome taj praznik znači ljubav.

“Moje su pjesme mahom ljubavne, s tim da dobrim dijelom ta ljubavna priča nije samo na razini muškarca i žene, zaljubljivanja, ona je simbol i božanske ljubavi. Ljubav je sigurno da dođemo u vezu sa najvišim”, naglasio je on.

Govoreći o muzičarima i muzici danas kazao je da postoje brojni vješti i kreativni muzičari sa kojima bi sarađivao, a od novijih muzičkih pojava istaknuo je bend Repetitor. U Sarajevo kad dođe, kazao je, kako se često sastane sa Dinom Šaranom i Đanijem Perivanom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad