Razlikujete li prehladu od gripe i kako da se zaštitite?

Vijesti 14. feb 202018:27 > 18:38
N1

Devet osoba preminulo je od posljedica gripe u četiri kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine od 30. septembra prošle godine. U Banjaluci su preminule dvije osobe. Svi su bili pozitivni na virus gripe tip A. Od 76 hospitaliziranih pacijenata na UKC Tuzla kod 54 je potvrđena gripa.

“Nažalost imali smo i tri smrtna ishoda. Riječ je o osobama muškog spola, starosne dobi 24, 49 i 68 godina. Uglavnom radi se o osobama koje su uz neku osnovnu bolest, neki komorbiditet, kod njih je potvrđeno još i prisustvo viruza influence”, rekla je epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona Jasmina Brkić.

Bolesti respiratornog sistema i aktivnost gripe u porastu su u većini evropskih zemalja. Kao i u prethodnoj sezoni u većini laboratorijski potvrđenih slučajeva riječ je o virusu tip A, dok pojedine države bilježe i značajnu cirkulaciju virusa gripe tip B. Na području Federacije BiH intenzitet gripe je umjeren, dok je u Republici Srpskoj broj oboljelih pet puta manji nego prošle godine.

Od početka sezone u Federaciji BiH je registrirano 16.093 pacijenata sa simptomima sličnim gripi. Od 266 testiranih uzoraka, 100 je bilo pozitivno na gripu, dominantno tip A.

U Republici Srpskoj više od 12.000 pacijenata javilo se domovima zdravlja sa simptomima sličnim gripi. 30,1 odsto, odnosno 38 uzoraka, bilo je pоzitivnо nа virusе gripe, od čega 42 odsto na tip A, a 29 odsto na tip B. Riječ je o sezonskom virusu koji se ponavlja iz godine u godinu, poručili su epidemiolozi.

“Ove godine bilježimo sva tri, sve sojeve i H1N1 koji dominira, imamo nešto H3N2 i slučajeva B. Procjenjena smrtnost iznosi 0,1 posto, ukoliko uzmete da oboli 50 hiljada 0,1 posto je otprilike 50, tolike su godišnje procjene da je smrtnost od gripe”,  rekao je epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Sanjin Musa.

Za razliku od prehlade, gripa počinje naglo, sa povišenom temperaturom prvih dana i općim simptomima kao što su kostobolja, glavobolja i malaksalost. Nakon nekoliko dana javljaju se grlobolja, kijavica i suhi kašalj. Komplikacije se češće javljaju kod hroničnih bolesnika i starijih osoba, te mogu prolongirati bolest do mjesec dana.

“Nažalost teške forme gripe se očekuju kod ovakvih pacijenata, zato jako naglašavamo tokom cijele sezone kako je važno da se vakcinišu takve osobe, jer je vakcina jedini način da se zaštiti, da budu sigurni da će bar blaži oblik gripe imati. Međutim svi naši slučajevi i prošle godine koji su bili smrtni nisu bili vakcinisani”, naglasila je epidemiolog Instituta za javno zdravstvo RS Nina Rodić Vukmir.

Vakcina pripremljena za ovu godinu štiti od dva tipa, odnosno četiri podtipa virusa gripe, poručuju stručnjaci. Osim vakcinacije prevencija podrazumijeva izbjegavanje bliskog kontakta sa bolesnim ljudima, izbjegavanje velikih skupova, zatvorenih prostora, pojačanu ličnu higijenu i higijenu okoline, redovno provjetravanje i dezinfekciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad