SDA: Od Vučića očekujemo da se jasno i konkretno ogradi od Dodika

Vijesti 15. feb 202015:28 > 15:34
N1

Stranka demokratske akcije obratila se danas javnosti saopštenjem, nakon sastanka člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se održao danas u Beogradu.

Iz SDA navode da prijetnje Milorada Dodika secesijom, izrečene u Beogradu u prisustvu patrijarha SPC-a i predsjednika Srbije, ponovo su prošle bez jasnog i nedvosmislenog ograđivanja zvaničnog Beograda od politike usmjerene protiv Bosne i Hercegovine, što mnogo toga govori.

VEZANE VIJESTI

 “Ako Srbija, kako tvrdi njen predsjednik, zaista poštuje Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, onda je krajnje vrijeme da Vučić sa riječi pređe na djela”, kazali su iz stranke.

“To podrazumijeva da se konkretno, jasno i nedvosmileno uskrati podrška Dodikovoj politici, koja nije prijetnja samo Bosni i Hercegovini, nego i miru i stabilnosti u cijeloj regiji, a ne da se bez ikakvog osnova istrajava na narativu o „ugroženosti Srba i nepravdi cijelog svijeta prema njima“. Takav narativ bio je prisutan i devedestih godina prošlog stoljeća i svi znamo čime je rezultirao

SDA nikada neće pristati na Dodikove ultimatume. Umjesto pokušaja da dominira i ucjenama pokušava ostvariti svoje političke ciljeve, Dodik bi morao da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH i da deblokira državne institucije.

Kriza koju je ponovo prouzrokovao, najviše štete nanijeće upravo njemu i entitetu RS”, stoji u saopćenju SDA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad