Sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana u Briselu

Vijesti 16. feb 202009:21 > 09:30
Reuters/Yves Herman

Lideri zemalja zapadnog Balkana sastaće se večeras neformalno sa predsjednikom Evropskog savjeta Charlesom Michelom i šefom Evropske komisije Ursulom von der Leyen u Briselu u okviru priprema za samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu u maju ove godine.

Na sastanak su pozvani predstavnici iz Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine i sa Kosova.

Sastanku, odnosno radnoj večeri, prisustvovaće i premijer Hrvatske Andrej Plenković, kao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Josep Borell, objavljeno je na sajtu EU.

Evropski diplomatski izvori u Briselu procijenili su da će šefovi diplomatija EU na zasjedanju razmijeniti mišljenje o novoj metodologiji proširivanja koju je izradila Evropska komisija i o kojoj konačno u martu treba da se izjasne vođe EU.

Sastanak se održava dan prije zasjedanja šefova diplomatija EU, a briselski portal Politiko je nedavno najavio da će se šef diplomatije Italije Luigi di Majo, kao i ministri još nekih članica EU uoči zasedanja ministara sastati s albanskim premijerom Edijem Ramom.

Sutra će u Briselu biti održana i donatorska konferencija za obnovu Albanije nakon zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju prošlog novembra.

Hrvatska predsjedava Savjetom EU.

Prethodni samit EU – zapadni Balkan održan je 17. maja 2018. godine u Sofiji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad