Naša stranka: Princip vladavine koji bh. društvo vodi ka kolapsu

Vijesti 16. feb 202010:19 > 10:25
Facebook

Na sjednici Glavnog odbora Naše stranke analizirana je politička situacija u Bosni i Hercegovini. Konstatovano je da se BiH suočava sa još jednom "možda najozbiljnijom političkom krizom od Dejtona do danas".

“Državna vlast je blokirana, Vlada Federacije BiH nije formirana, većina kantonalnih vlada zavisi od nekolicine pojedinaca koji kontrolišu skupštinske većine dok u Republici Srpskoj na snazi imamo faktički jednopartijski sistem u kojem opozicija služi stvaranju privida demokratije. Vladajuća koalicija, bazirana isključivo na dogovoru o podjeli pozicija moći, a ne na zajedničkim vrijednostima ili konkretnom socio-ekonomskom programu, ponovo provocira ustavnu krizu i proizvodi strah kod građana. Neskriveni otpor principu vladavine zakona, stalno podrivanje državnih institucija i politička bahatost prema građanima i građankama BiH su prepoznatljive karakteristike i ove vladajuće
koalicije”, saopšteno je iz Naše stranke.

Zbog svega navedenog Glavni odbor Naše stranke poziva na odlučno i hrabro konsolidovanje opozicije i svih progresivnih snaga u cilju pobjede nad etnonacionalnim principom vladavine koji bosanskohercegovačko društvo vodi ka kolapsu.

Iz Naše strankes su kazali da će, obzirom na predstojeće izbore, “snažnije nego ikad” povesti procese razgovora sa političkim subjektima koji bi mogli doprinijeti padu nacionalizma, i kako su kazali padu “rušitelja države”.

“Pred nama je historijska odgovornost i mi, kao ni do sada, nećemo ustuknuti pred težinom  izazova. Naša zemlja može puno bolje i to ćemo nakon lokalnih izbora opet pokazati.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad