Uoči posebne sjednice NSRS – različiti stavovi vlasti i opozicije

Vijesti 16. feb 202019:25 > 19:54
N1

Oko 90.000 hektara površine Republike Srpske, obuhvaćeno je odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, po kojoj poljoprivredno zemljište prelazi u nadležnost države, tvrde zvaničnici Republike Srpske. Otuda i žučne rasprave. Odgovor entitetske vlasti je politička borba, ali zvecka se i po ko zna koji put referendumom. Za sutra je zakazana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske!

Jedna tačka dnevnog reda naslovljena kao “Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH“. U skupštinskom materijalu je između ostalog navedeno:

“Ustavni sud BiH osporavajući član 53. Zakona o poljoprivrednom zeljištu RS osporava svoj kredibilitet i narušava dejtonsku strukturu i raspodjelu teritorije među entitetima u omjeru 49% na prema 51%. Neprovodiva je odluka Ustavnog suda prema kojoj bi poljoprivredno zemljište bilo izuzeto iz vlasničke strukture RS, jer bi se takvom odlukom oduzela i teritorija Republici Srpskoj.”

Inicijator posebne sjednice Željka Cvijanović, predsjednica RS, kaže da će se RS braniti političkim metodama.

“Uspjećemo preko snage naših institucija i pozivanjem na ono što jesu naša prava odbraniti interes RS, naravno da ćemo to raditi političkim metodama, imamo sredstva koja još do sada nismo ni iskoristili i RS će ostati neupitna”, kazala je Cvijanović.

Dok lider SNSD-a ponovo pominje referendum kao jednu od mogućnosti u narednom periodu, Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, upozorava na opasnost jedne od najvećih kriza.

“Mislim da sa tim u ovom trenutku ne treba srljati i trčati, ja ne znam zbog čega se poteže pitanje referenduma kada je iskompromitovano. Ja mislim da treba da se osvrnemo na odluku Ustavnog suda na to kakv odgovore treba da da RS obzirom na nezadovoljstvo ovom odlukom”, smatra Šarović.

Opozicionari poručuju da će djelovati u interesu RS ali da neće dozvoliti da njima manipulišu vladajući.

“Zaključke koje donese NSRS, koji nisu pitanje vlasti i opozicije, nego pitanje položaja i imovine RS, da se ti stavovi moraju ispoštovati. Da se ubaci jedna klauzula u kojoj će se navesti ako se ne ispoštuju do tog i tog roka, ako se ne ispune da se u roku od 72 časa zakaže nova sjednica na kojoj će se odgovarati zašto to nije urađeno”, kazao je Draško Stanivuković, poslanik PDP u NS RS

Deseta posebna sjednica zakazana je za ponedjeljak u 15 časova.

Uoči same sjednice, predsjednik NS Nedeljko Čubrilović sazvao je konsultativni sastanak kojem će prisustvovati iinicijator sjednice Željka Cvijanović, a pozvani su i lideri SNSD, SP, DNS, US, NDP, te predsjednici opozicionih stranaka SDS i PDP, u saopštenju se ne navodi da su pozvani predstavnici Bošnjaka i Hrvata u parlamentu RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad