Pobijedili su rak i stavili zlatne vrpce sa svojim imenima na drvo života

Vijesti 16. feb 202020:03 > 20:13
N1

Dok se novac investira u izgradnju elitnih apartmana i novih naselja, sms porukama i telefonskim pozivima doniraju se sredstva za liječenje teško oboljele djece. Udruženje "Srce za djecu" organizovalo je Akademiju povodom Međunarodnog dana djece oboljele od raka i ukazali na ovaj značajan problem kroz priče djece koja su uspjela dobiti bitku protiv ove opake bolesti. Roditelji djece poručuju da rak ne smije biti kraj, te da ključni faktor ostati pozitivan u borbi za koju ima lijeka.

Marina Mlakić iz Viteza ima šest godina. Prvi je razred. Prije 4 godine suočila se sa rakom ali pobijedila je, još kao dijete, možda i najveću životnu bitku. Danas sa ostalom izliječenom djecom postavlja zlatnu vrpcu na “drvo života” sa imenima svih pobjednika.

“Ja kad ustanem igram se sa Deom. On već ustane prije mene i mame i tate. (N1: I šta onda radite?) Igramo se i gledamo tablet. I onda idemo dole špijuniramo baku i diku i nikad nas ne primjete”, kazala je Marina.

Djeca ne smiju primjetiti da nešto nije uredu i samo pozitivnim pristupom mogu se riješiti problemi, objašnjavaju nam Marinini roditelji. A stariji brat Andreo bio joj je velika podrška.

“Pisao sam joj pisma i jedva čekao da dođe kući”, kazao je njen brat.
“Treba ostati pozitivan u svakom smislu”, dodao je Dalibor Mlakić, Marinin otac.
 “Sad je dobro i hvala Bogu i biće akobogda i dalje. A ostalim poručujem da ostanu samo pozitivni i biće sve uredu”, istakla je Valentina Mlakić, njena majka.

Kretajući se kroz masu malih pobjednika, kamere N1 svidjele su se i Anidi iz Sarajeva, koja ima četiri godine i želi da postane glumica kada poraste.

Oni nešto stariji, Harun i Emina, prisjećaju se teških životnih trenutaka kada su se borili sa rakom kostiju. Poslije desetogodišnje borbe i pobjede, danas su nasmijani i imaju poruke za sve one koji se još uvijek bore sa ovom opakom bolešću.

“Da vjeruju u sebe. Jer u vašoj glavi je ono najbitnije. Ako padnete tu, svi ti doktori, sva ta pomoć neće vam pomoći. Jer mi sami sebi smo najveća pomoć”, poručio je Harun Šabić.

“Također februar mjesec je i moj mjesec. Mjesec izliječenja. 2. februara prije 10 godina sam se operisala i tada sam nekako vjerovala da je moja bitka završena”, dodala je Emina Smajić.

Svoju misiju nisu završili u Udruženju “Srce za djecu”. Uz ovogodišnji slogan “Neke pobjede ne možemo dobiti sami” pozivaju sve one koji su mogućnosti da pomognu liječenje djece koja trenutno biju ovu tešku bitku. Pojedini nivoi vlasti pomažu povremeno sa grant sredstvima ali sistemskog rješenja nema; sve se svodi na donatore.

“Mislim da bi ovdje danas trebali da budu svi predstavnici relavantnih institucija i da oni nađu rješenje. To je njihov posao, ne naš. Ono što je posao mog tima jeste da ova djeca zajedno sa ljekarima koji su heroji, da imaju adkevatno liječenje da imaju tu psiho-socijalnu podršku”, Fikret Kubat, direktor Udruženja “Srce za djecu”.

“Ja to uvijek ističem zaista i kao roditelj djeteta koje je liječeno. Da ne možemo očekivati od države da uvijek riješi sve naše probleme. A mi Bosanci i Hercegovci smo nekako skloni tome da nam uvijek neko drugi riješi probleme. Nije istina. I u drugim zapadnim zemljama građani ustani i sami mijenjaju. Pa tako i mi očekujemo od našim građana i roditelja”, kazala je Atifa Buldić-Bešić, PR Udruženja “Srce za djecu”.

Ovo je simbol borbe protiv dječije raka. Iz Udruženja “Srce za djecu” poručuju da rak ne smije biti tabu i da rak nije kraj. Mi smo odlučili da im damo podršku, a dajte i vi na broj: 17 010.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad