Radončić: Poruka Dodiku-nemojte provincijalizirati ni sebe ni Predsjedništvo BiH

Vijesti 17. feb 202012:12 > 12:14
N1

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je da blizu 100.000 migranata u Grčkoj čeka da krene preko BiH ka Hrvatskoj i da je zbog tog velikog izazova upozorio evropske zvaničnike.

On je prokomentirao i političku krizu izazvanu iz Republike Srpske, odnosno blokadu institucija BiH koju su najavili predstavnici RS. Istakao je da se nada da do ozbiljne blokade neće doći.

“Moja poruka gospodinu Dodiku je sljedeća – nemojte provincijalizirati ni sebe ni Predsjedništvo BiH ni BiH tako što ćete svakih sedam dana ići u Beograd po svoje mišljenje. Mi očekujemo da sve probleme rješavamo dijalogom i razgovorom jer bez toga nema izlaska iz bilo koje neugodne situacije. Očekujem da će se kriza završiti kao prethodne i da ćemo se vratiti da stvari rješavamo institucionalno”, kazao je Radončić.

Osvrnuo se i na pitanje izazova migrantske krize i ono što očekuje BiH na proljeće.

“U ovom trenutku mislim da je Ministarstvo sigurnosti BiH napravilo veliki rezultat što su svi u međunarodnoj zajednici i na domaćem nivou shvatili da to nije humanitarno, već sigurnosno pitanje. Ne možemo reći da je situacija dobra i naša javnost mora znati sve”, kazao je.
Otkrio je da u ovom trenutku blizu 100.000 ljudi čeka u Grčkoj da preko BiH krene ka Hrvatskoj.

“Mi kao društvo moramo znati da je to veliki izazov i ja sam upozorio sve naše evropske prijatelje da moraju pomoći BiH jer nemamo dovoljno graničnih policajaca, materijalno-tehničkih sredstava, dronova, termovizijskih kamera. Naša granica je veoma porozna i očekujem da ćemo nakon tri godine spavanja kao društvo shvatiti da to nije proces kao elementarna nepogoda od nekoliko mjeseci, već proces koji će trajati nekoliko decenija. U tom smislu BiH mora iskoristiti sve kapacitete, od lokalnog do državno nivoa, iskoristiti međunarodnu pomoć i suočiti se s tom krizom”, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad