Načelnik Stoca o rješenju za uklanjanje križa: Politička motiviranost

Vijesti 17. feb 202013:43 > 13:45
N1

Federalna uprava za inspekcijske poslove naložila je Općtini Stolac i načelniku Stjepanu Bošković da ukloni kameni križ na lokalitetu "Srednjeg grada". Načelnik je kazao da će na ovo Rješenje uložiti žalbu jer za rušenje nema "zakonskog i pravnog uporišta"

“To rješenje nema nikakvog zakonskog i pravnog uporišta za njegovu provedbu iz razloga što u njemu nedostaje niz procesnih i materijalnih dokaza da bi to općina trebala uraditi”, kazao je Bošković te dodao:

“Federalni ispektor je izašao na teren radi križnog puta, a u konačnici donio Rješenje o uklanjanju križa sa Starog grada u predmetu iz 2004. godine. Jasno se vidi politčka motiviranost ovakvog rješenja i zbog brzine donošenja ovog rješenja. Ono nije pravno, ni zakonito utemeljeno, mi ćemo se žaliti i u konačnici oboriti ovo Rješenje.”

Bošković iskazao sumnju da je Rješenje o rušenju krsta rezultat predstojećih lokalnih izbora:

“Ovo što se dešava sigurno je podgrijavanje političke scene i ovaj ad hock njegov izlazak – u tri dana donio rješenje, a došao radi križnog puta. Mislim da to apsolutno ne može biti iz onih njegovih zakonitih radnji koje treba raditi. Znamo da on ima i zahtjev od općine Stolac po pitanju određenih objekata koji jesu u zoni zaštite, on do danas još nije izašao na teren i to utvrdio. Mi sumnjamo da je ovo politički motivirano i da je zagrijavanje političke scene pred lokalne izbore.”

“2016. godine na isti način se radilo kao i sada. Isti je epilog i tada bio kada su svi koji su podgrijavali političku scenu pred međunarodnom zajednicom izgubili izbore onako kako smo im predviđali to. Dogodiće se i 2020. Problem je što ovakva rješenja i političko motiviranje inspektora podgrijava scenu u Stocu. To narodu sigurno ne treba. On zna cijeniti i druge. Svi koji živmo u Stocu znamo da moramo graditi suživot, a što manje davati prilike onima sa strane da nam urušavaju takav odnos”, dodao je Bošković.

Inače problem prodaje zemljišta, ali i gradnje na području nacionalnog spomenika “Historijskog područja-Stari Grad Stolac” u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine problematizovao je poslanik Amer Obradović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad