Ramić najavio: Ti zakoni će također biti tretirani pred Ustavnim sudom BiH

Vijesti 17. feb 202013:49 > 14:02
N1

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zakazao je za danas u Banjaluci konsultativni sastanak sa predsjednicima parlamentarnih stranaka u tom bh. entitetu povodom održavanja posebne sjednice NSRS na kojoj će biti razmatrana informacija u vezi sa Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Poslaničke grupe “Zajedno za BiH” u Narodnoj skupštini Republike Srpske Edin Ramić je rekao kako će iz Kluba Bošnjaka biti prisutni na sjednici te da će reći svoje stavove.

Nismo konsultirani o sastancima u kabinetu predsjednice RS niti predsjednika NSRS. Mi smo tokom usvajanja zakona koji su osporeni pri Ustavnom sudu BiH ukazivali na to da oni nemaju osnov, ustavnu mogućnost da ih Narodna skupština usvoji, nego je to potrebno uraditi u Parlamentarnoj skupštini BiH i upozoravali smo na ovakav scenarij. Nisu nas poslušali i danas imamo dva zakona izvan pravnog sistema, a u narednom periodu će biti još tih zakona“, istakao je Ramić.

Na pitanje o kojim zakonima je riječ, Ramić je rekao kako su to Zakon o stvarnim pravima i Zakon o dobrovoljačkim kompetencijama i uzurpacijama.

Kazao je i da li očekuje da Ustavni sud reaguje po tim zakonima.

Ti zakoni će također biti tretirani pred Ustavnim sudom BiH ukoliko ih ne zaustavi Ustavni sud RS, jer čini mi se da su dva kluba – Klub Hrvata i Klub Bošnjaka – pokrenuli zaštitu nacionalnog interesa na ovaj Zakon o dobrovoljačkim kompetencijama“, komentarisao je.

O inicijativi da se izmijeni sastav Ustavnog suda BiH i da iz njega odu strane sudije, Ramić je rekao: “Djeluje kao pokušaj da se ovlada tom institucijom, kao što se dešava da je Tužilaštvo očigledno pod nekom vrstom političkog pritiska, sudstvo i slično. Očigledno je da je Ustavni sud ostao kao nezavisna sudska instanca koja se pokušava staviti na ovaj način sistemom prijetnji pod politički pritisak i onda bi RS mogla da radi onako što misli da treba“.

Ustavni sud ima jedinstvenu funkciju a to je da štiti Ustav BiH, tako da oni samo rade svoj posao“, dodao je Ramić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad