Sjednica NSRS nakon odluke Ustavnog suda BiH

Vijesti 17. feb 202014:41 > 14:46
Fena

U Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska održan je sastanak predsjednika parlamentarnih stranaka na kojem su usaglašeni zaključci i stavovi za posebnu sjednicu NSRS na kojoj će biti razmatrana "Informacija u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda Bosne i Hercegovine". Posebna sjednica počela je u 15 sati.

Sastanku, pored Nedeljka Čubrilovića, predsjednika NS RS koji je predsjednik stranke DEMOS, su prisustvovali i Željka Cvijanović, predsjednik RS, te Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, Petar Đokić, predsjednik SP-a, Nenad Nešić, v.d. predsjednika DNS-a, Dragan Čavić, predsjednik NDP-a i Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Sjednica je zakazana na zahtjev Željke Cvijanović, predsjednice entiteta Republike Srpske, nakon što je prošle sedmice održan sastanak predstavnika stranaka, institucija RS-a i predstavnika RS u institucijama BiH zbog odluke Ustavnog suda BiH kojom je osporen član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a. 

Sjednicu možete pratiti UŽIVO na linku OVDJE.

U informaciji koju će danas razmatrati poslanici u NS RS, a koju je ovoj instituciji dostavila predsjednica RS-a navodi se da Ustavni sud BiH, osporavajući član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, osporava svoj kredibilitet i narušava dejtonsku strukturu i raspodjelu teritorije među entitetima u omjeru 49 prema 51 odsto.

Nesprovodiva je odluka Ustavnog suda BiH, prema kojoj bi poljoprivredno zemljište bilo izuzeto iz vlasničke strukture RS-a, jer bi takvom odlukom bila oduzeta teritorija RS“, navela je Željka Cvijanović.

Ona podsjeća da je “visoki predstavnik u BiH donošenjem tri zakona iz 2005. godine grubo prekršio ustavno dejtonsko načelo da su entiteti vlasnici teritorija, te je zabranio da njima raspolažu”

Nakon odluke Ustavnog suda iz 2012. godine i ovaj sud je nastavio putem nametnutih odluka visokih predstavnika, te je i prekršio Ustav BiH. BiH je jedinstvena zemlja u svijetu u kojoj njen Ustavni sud slobodnom voljom i bez obzira na sve krši ustavne odredbe“, navodi se u informaciji.

Kako se navodi “s obzirom da takozvana državna komisija BiH za imovinu nije usaglasila stavove i nije kreirala novo zakonsko rješenje koje bi trebalo da riješi pitanje imovine BiH, entiteta i Brčko distrikta, a kako je pitanje vlasništva najprije poljoprivrednog zemljišta od izuzetnog značaja, RS je u martu 2019. godine izmijenila Zakon o poljoprivrednom zemljištu”.

Ovim zakonom je državno poljoprivredno zemljište kvalifikovano kao imovina i posjed RS-a.

“Na apelaciju sedam bošnjačkih delegata u Vijeću naroda RS, Ustavni sud je saopštio da je član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS proglasio neustavnom. Član 53. određuje da je poljoprivredno zemljište koje je bilo javno dobro ili državno vlasništvo po sili zakona posjed i vlasništvo RS”, navodi Cvijanović u informaciji.

Na sastanku koji je održan u Palati Republike u Banjaluci, političari iz RS-a zaključili su da je potrebno da se održi posebna sjednica NS RS i donijeli odluku da predstavnici iz RS-a u institucijama BiH obustave rad u odlučivanju po bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad