Cvijanović: Vrijeme da kažemo koliko je ko doprinio neredu u kojem živimo

Vijesti 17. feb 202015:29 > 15:52
N1

U NSRS se održava posebna sjednica na kojoj se raspravlja o "antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH", a pred poslanicima se nalazi osam zaključaka koji su usvojeni pod jednu tačku dnevnog reda. "Da su predstavnici RS u Dejtonu znali da će odmah nakon potpisivanja početi proces njegove revizije i razvlaščivanja RS, jasno je da sporazum ne bi bio nikada potpisan a što znači da ni zajednička država nikada ne bi bila formirana", kazala je u svom obraćanju predsjednica RS Željka Cvijanović.

Predsjednica entiteta RS je tražila da se obrati nakon usvajanja dnevnog reda, te kazala da BiH nikada nije uspjela da zaživi “život normalne države”.

Zarobljena, neinventivna, nekreativna, nesposobna da gleda naprijed i nazad, o tome bi se dalo šta reći. BiH nikada nije dobila šansu da živi život normalne države. Srbi su isfrustrirani stalnim nastojanjem da se ukine njihov identitet i umanjuje kapacitet RS. Hrvati su isfrustrirani da ne mogu ustavnim pravom obezbijediti legitimno predstavljanje principom zaštite kolektivnih prava. Bošnjaci su nezadovoljni jer BiH nije cijela njihova, možda im je obećana ali je nisu dobili očito. Istina je da su im mnogi pomagali da je naknadno dobiju, jer su odlukama Visokog predstavnika i Ustavnog suda nastojala dobiti država koja bi po formi bila građansko društvo“, kazala je Cvijanović.

Potom je kazala da je najbolji primjer tome Deklaracija SDA.

Nedavna Deklaracija SDA dovoljno govori o tome. Reakcije stranih faktora su bile blage, birajući riječi da ne budu oštre kao one prema partijama iz RS. Deklaracija vrvi od antidejtonskih rješenja, ali reakcija stranaca bila je da je to obični politički pamflet. Zašto im Deklaracije iz RS nisu obični pamflet. BiH je duboko unesrećeno društvo, jer nije dobilo priliku da se razvije i nije spremna da traume prošlosti pretvori u šanse budućnosti“, kaže Cvijanović i još dodaje:

“Vrijeme je da konačno otvoreno kažemo koliko je ko, koliko stranci, koliko Bošnjaci, koliko Srbi, koliko Hrvati su doprinijeli neredu u kojem živimo u BiH”.

Kada je riječ o državnoj imovini i zemljištvu, kazala je:

“Ustavni sud ima namjeru da imovinu RS proglasi imovinom BiH. U obrazloženju odluke Ustavni sud navodi da je i Visoki predstavnik konstatovao da Ustav BiH ne sadrži izričite odredbe kako da državna imovina bude podijeljena između nivoa vlasti u BiH”,

Još je, između ostalog, govorila o pravnim i dejtonskim pravima i obavezama entiteta RS.

Današnja BiH je nastala međunarodnim ugovorom kao visoko decentralizovana zajednica dva entiteta, RS i FBiH koja je nastala za vrijeme rata. Suverenitet kao najviše pravo je ostao u entitetima koji su nastali prije zajedničke države a koja je saglasnošću formirana 1995. Do tada nije postojala nikakva BiH pod sadašnjim okvirima. Koliko je tadašnja Republika BiH ustvari bila nepostojeća i informacija u vakuumu? Današnja BiH je formirana zahvaljujući Dejtonskim sporazumom jer je uspostavljena nova struktura države. Saglasnost na osnivanje takve nove BiH je RS dala samo zato što je ona kao RS bila međunarodno verifikovana Dejtonskim sporazumm kao ravnopravan entitet i ustavnih garancija. Da su predstavnici RS u Dejtonu znali da će odmah nakon potpisivanja početi proces njegove revizije i razvlaščivanja RS, jasno je da sporazum ne bi bio nikada potpisan a što znači da ni zajednička država nikada ne bi bila formirana. To se desilo pravnim nasiljem Visokih predstavnika, a nakon brojnih kritika se pribjeglo drugoj metodi a to je da je Ustavni sud preuzeo ulogu Visokog predstavnika. O suverenitosti BiH dovoljno govori činjenica da trojica sudije sjede i imaju odlučujuću ulogu. U funkciji su mijenjanja Dejtonskog aranžmana, produbljivanja nepovjerenja, disolucije postojeće države. To je slika današnje BiH, gdje se volja jednog naroda pokušava nametnuti svima ostalima uz pomoć strahih sudija“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad