Mustafić za N1: Sarajevo nije grad jednog naroda

Vijesti 17. feb 202016:05 > 23:09
N1

“Odgovorni tvrdim da svaki Sarajlija koji je stao u obranu ovog grada, stao je u obranu njegovih univerzalnih i kozmopolitskih vrijednosti. Niko nije branio Sarajevo da bi to bio grad jednog naroda. Ovo je grad u kojem su svi uvijek bili dobrodošli, grad koji je bio otvoren, koji je pokazao – i poslije četiri i pol granate po glavi stanovnika – da ima snage, kritičkog potencijala da se suprotstavi tendencijama kojima bi se željelo ući u opasnu šemu, tronožac, u kome su se bh. centri – Sarajevo, Mostar i Banjaluka – podijelili u interesne sfere.

Stranka demokratske akcije je, prema njegovom mišljenju, očigledno nastala kao historijska težnja naroda koji je bio najveća žrtva disolucije Jugoslavije, kao jedan pokret:

“Vjerovao sam da će se taj pokret ransformirati u modernu partiju, koja će imati svenarodni karakter. Ali nije bilo snage, volje, ni kompetencije da ta stranka doživi transformaciju. Ona je sa ovom platformom građanske BiH na posljednjem kongresu zbilja izgledala smiješno”, kazao je Mustafić te rekao kako ova stranka snosi i odgovornost.

“SDA snosi možda najveću odgovornost za stanje u Bosni i Hercegovini zato što je bošnjački narod u jednoj paradoksalnoj poziciji, a to je da je u većinskoj poziciji. SDA mora smoći snage da relaksira odnose sa sunoradnjacima koje će uvjeriti u sljedeće: da neće majorizirati druge, i da je ovo kuća u kojoj se svi mogu osjećati ugodno. Ja ne vjerujem da je koncept etničkih partija moguć u multietničkoj zemlji kao što je BiH, a da su te partije na pozicijama tvrdokornog nacionalizma”, zaključio je Mustafić za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad