Dodik: Nikada s Bošnjacima nismo podvukli crtu šta je tu bilo i šta se desilo

Vijesti 17. feb 202016:13 > 16:17
N1

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz entiteta RS, obraćajući se pred Narodnom skupštinom Republike Srpske kazao je da RS i srpski narod nema šanse u Bosni i Hercegovini, te da je to kategorija "koju mrze Bošnjaci i političko Sarajevo". Istakao je kako je NSRS mjesto važnih odluka oko kojeg se mora okupiti srpski narod - i da jedino ona govori u ime tog naroda.

“Ako ono što smo dogovorili danas ne bude prihvaćeno od strane snage koja se zove RS, njeno pravo kao strane učesnice Dejtona ne bi trebalo da bude osporavano. Ovaj put smo ozbiljni i nećemo prihvatiti drugo kretanje. Poniženi, prevareni, pokušavani napravljeni blesavim, manje vrijednim – kao što to mnogi sa zapada misle. Zato se ponašaju ovako prema nama. RS i sprski narod nema šanse u BiH. Mi smo kategorija koja se mrzi od strane političkog Sarajeva i Bošnjaka, kategorija koju žele da unište. Svako drugo poimanje je naivno. Kada dodate razne mešetare iz međunarodne zajednice, amabasadora, oni koji pokušavaju da nas nametnu vladavinom prava – jasno je kako nas posmatraju”, kazao je Dodik.

“NSRS je ključno mjesto važnih odluka, zato se moramo okupiti. Ona govori u ime ovog naroda. Mi ne smijemo oklijevati da donosimo važne odluke važne za našu prošlost, sadašnjost i budućnost. Ne želim da pričam o Ustavnom sudu, sve je već rečeno. Vrijeđaju nam inteligenciju kada donesu odluku o imovini. Odlučujući o ustavnosti sebi su dali za pravo da kvalifikuje titulara i donosi odluku ko je on, prebacujući imovinu na BiH”, kazao je Dodik.

Uvjerenje da će stranci spasiti BiH prema njegovom mišljenju je naivno i neodgovorno.

“Umjesto da ste vi Bošnjaci počeli graditi državu na bazi Dejtona, očigledno – uvjereni da je došao obračun sa RS i srpskim narodom, politički Bošnjaci predvođeni SDA pokušavaju da iskoriste to”, kazao je Dodik.

“Želim da priznam da sam iznenađen da je Ustavni sud i sudije stranci ignorisali ranije odluke Ustavnog suda, o presuđenoj stvari odlučivali suprotno. Jedino da nam preostaje da poštujemo ustavni sud i odluke. To je ravno onima koji su dovedeni u fašističke logore, a očekivali su samo jedno od onih koji su ubijali – da će se umoriti i odustati. Narod nema nijedne druge solucije nego da vodi se svojim interesima. Republika Srpska je demokratska zemlja, nesmetano učestvuju predstavnici konstitutivnih naroda. Slobodno žive oni koji su se vratili. Nesmetano žive”, rekao je Dodik.

“Bošnjacima je to malo. Nikada s njima nismo podvukli crtu šta je tu bilo i šta se desilo. Podvalu da su Srbi pobili 300.000 bošnjaka – je podvala na kojoj se kreirala politika, da Srbi zaslužuju kaznu. Ubijeno je 94.000 ljudi, 66.000 Bošnjaka, to najbolje govori da je to pratilo strukturu popisa 1991. Na bazi svega što se preživjelo…kreirana je međunarodna politika kažnjavanja za Srbe i RS kroz umanjenje njenih kompetencija”, rekao je Dodik u obraćanju.

Federacija BiH i Sarajevo, prema njegovom mišljenju, ne poštuje odluku Ustavnog suda o vojnim stanovima gdje nije riješeno pitanje za 120 ljudi, bez obzira što je ona donesena prije 10 godina.

“Važno da NSRS odbaci sve od visokog predstavnika. On je podlac, koji je podvalio mnoge odluke mimo Dejtona. On je djelovao u skladu sa bonskim ovlaštenjima, a tadašnji visoki predstavnik – Petrich izašao i rekao da nije u skaldu s Dejtonom”, kazao je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad