Odgovor iz Tuzle na izjave Dodika: Multietnički grad koji se ne plaši podjela

Vijesti 17. feb 202018:45 > 19:31
N1

Oštre reakcije iz Tuzle na javne istupe člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je u kazao kako je tokom rata iz tog grada protjerano 85 hiljada Srba. Isto je ponovio i na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS. U Tuzli kažu da su ovakve izjave zlonamjerne, te da se njima pokušava srušiti slika Tuzle kao multietničke zajednice, kao što se pokušava srušiti BiH.

“85.000 Srba je prognano i istjerano iz regiona Tuzle koji danas žive širom svijeta. Najviše u Bijeljini i dijelovima Srbije. Tu sam vidio koliko je bezočna ona tvrdnja koja je govorila o nekim bosanskim Srbima. Pa da su mogli biti bosanski Srbi ostali bi u Tuzli, ne bi bili istjerani otud”, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH na Prvoj TV.

Ovako ne misli Žarko Vujović, prvi Srbin na čelu Skupština Tuzlanskog kantona.

“Mene nikada niko nije tjerao iz Tuzle. Ja nikada u životu nisam imao nikakvu prijetnju. Hodam kroz život uzdignuog čela. Nisam imao prijetnje ni tada niti ih imam sada niti prije”, kazao je Vujović.

Istina je da su iz Tuzle otišli i Srbi i Bošnjaci i Hrvati i ostali. Otišli su dobrovoljno zbog straha od rata i neizvjesnosti, ne to što su bili protjerani, tvrde u Tuzli.

Gospodin Dodik bi trebao znati da je Tuzla prije rata brojala između 100 i 110 hiljada stanovnika tako da broj od 85 hiljada je nemoguće kao i sve one laži koje smo slušali tokom rata. Da ovdje po Tuzli po našoj riječici Jali plivaju leševi, da je stadion sabirnik, koncetracioni logor, itd”, kazao je Enver Bijedić, SD BiH.

“U to vrijeme na bitnim funkacijama kao što su direktor zatvora, predsjednik suda, sve su bili građani srpske nacionalnosti koji su korektno radili svoj posao. Ja ne tvrdim da nije bilo pritisaka od nekoga. Ali kao vlast, poduzeli smo sve da svaki građanin bude zaštićen ravnopravno bez razlike na nacionalnost i političko pitanje”, kazao je Selim Bešlagić, ratni načelnik Tuzle.

Dodikove izjave su populističke i služe za dizanje tenzija, ali Tuzla kao multietnički grad gdje su na prvom mjestu uvijek bili građani, ne plaši se ovakvih retorika i politika, poručeno je.

“Rehabilituje te protjerivače, etničke čistače. Nema Bošnjaka u RS, Hrvata koji su svedeni na ukras. Ovo što on radi je rušenje ove i ovakve države kakva god je. Problem je što niko ne zna kako ga zaustaviti. Ja ću ponoviti. Adresa: psihijatrija bilo gdje. Ili u Federaciji ili u Banjaluci, a ima i u Beogradu”, kazao je Sinan Alić, Fondacija Istina, pravda i pomirenje.

Po popisu stanovnišva iz 1991 godine u Tuzli je živjelo oko 20 hiljada Srba, a zadnji popis je pokazao oko četiri hiljade.

Socijaldemokrati BiH danas su pozvali Tužilaštvo BiH, Ured visokog predstavnika i Valentina Inzka da konačno reaguju na izjave kao što je ova Dodikova ali i ostale te da zaštite stanovnike BiH i BiH kao državu od onih koji je, kako kažu, pokušavaju srušiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad