Načelnik općine Stolac kategoričan: Rušenja križa neće biti

N1

Stari grad u Stocu godinama je predmet sporenja zbog izgradnje sakralnih objekata. Inspekcija je izgradnju proglasila nelegalnom i donijela odluku o rušenju križa. Načelnik općine kategoričan, rušenja neće biti.

Odluka Federalne uprave za inspekcijske poslove o rušenju križa na stolačkom Starom gradu nema nikakve pravne ni zakonske osnove, tvrdi općinski načelnik Stjepan Bošković. Kaže sve je to dio kampanje za podizanje napetosti između Hrvata i Bošnjaka uoči izbora, zbog čega će uložiti žalbu na inspekcijski nalaz i u konačnici ga, uvjeren je, oboriti.

“Ovo što se dešava je podgrijavanje političke scene, federalni inspektor je u tri dana donio rješenje o uklanjanju križa, a imajući u vidu da je u prvom u Stolac došao radi križnog puta, da bi za dva dana došao radi križa na Starom gradu i za tri dana donio rješenje, mislim da to ne može biti iz njegovih zakonitih radnji, jedino može biti politički motivirano”, kazao je Stjepan Bošković, načelnik Stoca.

Cijela priča ponovo je pokrenuta nakon što je zastupnik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Amer Obradović uputio poslaničko pitanje federalnom Ministarstvu prostornog uređenja i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, da li kao nadležne institucije za provođenje odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH poduzimaju određene aktivnosti povodom odluke Općinskog vijeća o prodaji dijela zemljišta Nacionalnog spomenika Starog grada Župnom uredu, a na kojem su postavljena betonska postolja na kojim bi trebali biti postavljeni novi križevi.

“Taj pristupni put je apsolutno dio nacionalnog spomenika i ne pripada zoni zaštite II kao što tvrdi načelnik. Ja sam od komisije tražio da mi dostave katastarski izvadak i ortofoto projeklciju, gdje se jasno vidi da pristupni put pripada nacionalnom spomebniku”, kazoa je Amer Obradović, zastupnik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Uklanjanje nezakonito postavljenih postolja, Stočani su tražili i putem peticije za zaštitu historijskog područja.

“Ovo je isto kao i ono što se desilo prije četiri godine kad su postavili kip Gospe u dvorištu škole na Hodovu. Svaki izbori donose neke tenzije koje su bazirane na toj vjerskoj provokaciji”, istakao je Demir Mahmutćehajić, SDP.

Tim povodom reagovalo je i Muftijstvo mostarsko:

“Podsjećamo javnost da stolačka vlast na čelu sa spomenutim načelnikom bez ikakvog osjećaja odgovornosti i pravičnosti u odnosu prema izrazito brojnom bošnjačkom stanovništvu, koje je do 1993. godine bilo većinsko na tom području, vrši sistematsku uzurpaciju javnog prostora, krijući se iza zakonskih rješenja, koja sami donose. Kao primjer navodimo izgradnju pastoralnog centra sa zvonikom u centru stolačke čaršije, nasuprot 500 godina stare Sultan Selimove džamije.”

S druge strane kontra optužbe. Načelnik Stoca postavlja pitanje zbog čega objekti IZ-e koji su nakon rata izgrađeni bez ikakvih dozvola, nisu predmet inspekcijskih kontrola.

“Na takvu izjavu se može postaviti kontra pitanje – Ko je i kakve odluke dao da se poruše džamije kojih je u Stocu bilo 8? Govorimo prije svega o Carevoj džamiji koja se nalazi u samom centru Stoca. To su nacionalni spomenici koji ne samo da su trebali imati dozvolu, nego i svu popratnu dokumentaciju i nadzor”, kazao je Orhan Tikveša, predsjednik MIZ-a Stolac.

U rješenju o rušenju sakralnih objekata načelniku Stoca ostavljen je rok od 30 dana, ukoliko to ne ispuni, kako se navodi u rješenju federalne vlasti će same angažovati firmu za rušenje i trošak naplatiti općini Stolac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad