Ministarstvo iz RS ipak će provjeravati diplome za Hrvatsku

N1

Ministrica obrazovanja Hrvatske Blaženka Divjak nakon objave u našem programu da Republika Srpska ne želi provjeravati lažne diplome razgovarala je jutros telefonom s ministrom nauke tog bh. entiteta Srđanom Rajčevićem. Obećao je kako će učiniti sve što je potrebno da hrvatska strana dobije tražene odgovore, te da će provjeriti dokumente koji nisu provjereni.

Provjera diploma onih koji rade s djecom prešla je hrvatske granice – ali problemi odmah u susjednoj BiH, entitet Republika Srpska to ne dopušta bez opravdane sumnje.

“Naravno da je to situacija koja je za nas u potpunosti neprihvatljiva. Niti za 50 nevjerodostojnih isprava koje smo pronašli nije postojalo nešto što bismo mogli nazvati opravdanom sumnjom, nego je naš motiv da brinemo o budućnosti naših učenika”, kazala je Divjak.

Nakon što je to otkrila u našem programu jučer ministrica obrazovanja je telefonski razgovarala s ministrom visokog obrazovanja Republike Srpske. Obećao je postupanje inspektorata Republike Srpske koji na zahtjev hrvatskog ministarstva obrazovanja dosada nije pokretao inspekcijske postupke jer je smatrao da ne postoji osnovana potreba za zaštitom javnog interesa.

“Ministar Rajčević također je zatražio od ministrice Divjak da Ministarstvu nauke i razvoja, visokog obrazovanja i informatičkog društva Republike Srpske dostavi popis imena za koje bi ona željela da budu ovjerena, te da će nadležne institucije Republike Srpske odmah poduzeti potrebne korake kako bi osigurale da vlastima Republike Hrvatske dobiju odgovor što je prije moguće”, navodi se u saopćenju Rajčevića.

Dok se obje strane ne usuglase ili dok Republika Srpska ne dostavi diplome na provjeru ispravnosti, Divjak poručuje da se građani s ispravama stečenim u tamošnjim obrazovnim institucijama, ovdje neće moći raditi. Šefica agencije koja je s minjistricom često na suprotnoj strani, ovu odluku pozdravlja.

“Ova ciljana opstrukcija iz Republike Srpske je najgora za one građane koji ovdje, u Republici Hrvatskoj rade, a zbog ovakvog poteza Republike Srpske će ustvari biti onemogućeni”, kazala je Dubravka Brezak Stamač, ravnateljica Agencije za visoko obrazovanje.

Sindikalisti se ipak ne slažu, jedino valjano rješenje za njih je izrada registra diplomiranih, ali i uključivanje Ministarstva vanjskih poslova u slučaj provjere diploma iz Republike Srpske.

“Sigurno je da su te diplome u najvećem dijelu autentične i da se sigurno ne radi o nekakvim krivotvorinama. Bilo bi bolje da se išlo kroz nekakav međudržavni dogovor, a ne zapravo pokušavati na toj nekoj nižoj razini riješiti problem”, kazao je Željko Stipić, sindikat Preporod.

U hrvatskom obrazovnom sustavu dosad je otkriveno 50 krivotvorenih isprava, neke od njih stečene su u Grazu, Ljubljani i Novom Sadu. I susjedna Federacija Bosne i Hercegovine na zahtjev dostavlja ondje stečene diplome hrvatskih prosvjetara. No, dosada ne i Republika Srpska.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad