Vukanović: Puigdemont je izašao na referendum i gdje je danas? U egzilu u Evropi

Vijesti 18. feb 202006:43 > 06:48
RTRS

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske večeras su većinom glasova usvojili zaključke koje su na sastanku koji je prethodio posebnoj sjednici usaglasili predsjednici parlamentarnih stranaka iz RS-a.

Prije samog usvajanja zaključaka, poslanici opozicionih stranaka bili su aktivni 

“Upoznao sam i razgovarao sa Puigdemontom, imao je podršku većine, izašao na referendum i gdje je danas? Danas ne u egzilu u Evropi, ne smije da se vrati u Španiju. Moćna Katalonija nije uspjela da se otcjepi od Španije. Što vi niste hrabri kao Puigdemont?”, pitao je Nebojša Vukanović.

Posebna sjednica održana je na zahtjev Željke Cvijanović, predsjednice RS-a, a jedina tačka bila je “Informacija o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH”. Sjednica je održana nakon odluke Ustavnog suda BiH kojom se osporava član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a, a poslanici su prihvatili ovu informaciju u kojoj se između ostalog navodi da je Odluka Ustavnog suda nesprovodiva.

Zaključcima NS RS-a potvrđuje se privrženost RS-a Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, posebno izvornom tekstu Ustava BiH kao Aneksa IV, te obavezuje predstavnike RS-a u instuticijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Vlada RS-a zadužena je da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom Federacije BiH sa ciljem definisanja granične linije između RS-a i FBiH, a u skladu sa Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

“NS RS-a obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu i do poništenja sporne odluke Ustavnog suda BiH vezano za poljoprivredno zemljište RS-a”, navedeno je između ostalog u zaključcima.

NS RS-a naglašava da je RS strana potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, samim tim i Aneksa IV koji je Ustav BiH, te potvrđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sistem suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera.

Od predstavnika entiteta u institucijama BiH zatraženo je da obavijeste NS RS-a o provođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad