Mehmedović za N1: Vučić faktor destabilizacije čitavog Balkana

Vijesti 18. feb 202008:41 > 09:01
N1

Politička kriza u Bosni i Hercegovini bila je tema emisije Novi dan, o kojoj smo razgovarali sa zastupnikom (SDA) u Parlamentu BiH Šemsudinom Mehmedovićem.

U političkim oscilacijama na Balkanu, nažalost, vrlo često se dešavaju te političke rezonanse koje najviše pogađaju Bosnu i Hercegovinu jer je pogodno tlo za isprobavanje raznih političkih projekata koji destabiliziraju cijeli region. Mislim da je ovo naznaka novog pristupa Evropske unije u pogledu prijema novih članova i ako je to zapravo sprečavanje zemalja Balkana da budu potencijalni kandidati za članstvo u EU, na taj način što se vrši politička destabilizacija i institucionalna razgradnja prvenstveno BiH, na taj način se sprečava i pomisao da BiH dobije status kandidata. To je nekorektan odnos EU prema državama Balkana. Svi politički vukovi pokušavaju da dobiju određne ustupke i ciljeve koji su im na umu stalno – prvenstveno mislim na Srbiju i njihovog predsjednika koji je faktor destabilizacije čitavog Balkana jer pogledajmo šta se događalo u odnosima Srbije i Kosova, Srbije i  Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije pa i Srbije i Bosne i Hercegovine. S druge strane imamo i Hrvatsku koja zbog promjene vlasti pokušava da skrene pažnju na, kako oni to kažu, težak položaj Hrvata u BiH, iako zagoravanje promjena u smislu novih podjela unutar BiH zapravo ne donosi nikome dobro“, istakao je Mehmedović gostujući na N1.

Smatram da zaključci skupštine manjeg bh. entiteta su još jedan u nizu pokušaja unutar političke borbe u RS koji su napravili da je to vrijednost ko će više urušiti BiH i na taj način priskrbiti sebi glasove na predstojećim lokalnim izborima. Znam da ovo nema nikakvu pravnu težinu, to je jedan vjetar u leđa svima koji imaju namjeru da napuste Bosnu i Hercegovinu“, dodao je Mehmedović.

Mehmedović je rekao i kako je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović svjesna da sve što čine u tom bh. entitetu, jeste da da institucije BiH ne funkcioniraju “zloupotrebljavajući entitetsko glasanje u etničkom smislu”.

I naravno zbog tih mehanizama ne možemo institucionalno donositi odluke onakve koje su prirodne i koje građani BiH od nas očekuju. S druge strane, mi kao zemlja koja je nastala, odnosno naš Ustav je nastao u Dejtonu, je luđačka košulja i mi ne možemo da profunkcioniramo u punom kapacitetu i oni su toga svjesni i sve čine da institucije BiH ne funkcioniraju“, komentarisao je.

Na pitanje šta bi bilo kada bi SDA odlučila da u tim institucijama budu samo sposobni, Mehmedović je odgovorio: “To je drugo pitanje. Zbog određenih kadrovskih promašaja koje smo napravili kao vladajuća politička stranka, mi teže nađemo odgovor na ovako dezintegrirajuće intencije iz manjeg bh. entiteta. Samo im nabacujemo loptu, ali svakako mi nemamo alternativu – ovu zemlju moramo štititi”.

Upitan da prokomentariše sljedeće korake SDA, Mehmedović je za N1 rekao kako svi očekuju od te stranke da naprave radikalne poteze spram radikalnih težnji u RS.

Mislim da je to zamka za probosansku političku opciju jer svi očekuju da napravimo pogrešan korak i da kažu ova zemlja ne može funkcionirati. Naše je pravo i pravda je na našoj strani i mi moramo institucionalno tražiti odgovore na ova pitanja. Jedno snažnije ukrupnjavanje svih političkih stranaka koji ovu zemlju doživljavaju svojom i traženje odgovora. Ne može se javno govoriti o svim potezima, ali građani BiH ne treba mnogo da se brinu: neće doći do sukoba jer ovo je samo jedan u nizu pokušaja da se dodatno destabilizira BiH“, komentarisao je.

A o tome šta možemo očekivati od Parlamenta BiH je kazao: “Tek što je profunkcionira Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH i formirano Vijeće ministara BiH, mi imamo novi politički potez iz RS u smislu destabilizacije institucija BiH. Formirali su Vijeće ministara da mogu da troše novac, da budžet krčme na njima svojstven način, to je bio njihov politički cilj. Parlament će biti ponovo blokiran ako se ne ostvare njihovi politički ciljevi. To je politička ucjena i na takav način ne možemo funcionirati. Ili ćemo se dogovorati oko euroatlanskog puta ili ćemo funkcionirati na drugačiji način“.

Rekao je i kako koalicija HDZ BiH i SNSD nije iznenađenje za bilo koga u BiH ko se bavi političkom analitikom.

“Naravno da Čović pokušava da lovi u mutnom, u smislu dok se zatežu te probosanske i antibosanske političke snage, on pokušava da uleti sa izmjenama Izbornog zakona u kome želi da ogradi atar u kome će on biti dominantan. Kao što rekoh, ta politička rezonansa uhvatila je BiH u raskoraku, ali rješenja i odgovore na ova pitanja svakako ćemo naći”, naglasio je Mehmedović u Novom danu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad