Dodik: Dobra stvar podrška predstavnika Hrvata u odlasku stranih sudija

Vijesti 18. feb 202011:14 > 11:22
N1

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na jučerašnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine entiteta Republika Srpska kazao je da je sa liderima opozicije dogovarao sastanak za četvrtak u Istočnom Sarajevu da bi se, kako je naveo, dogovorili kako će djelovati u institucijama države Bosne i Hercegovine "dok se ne dođe u poziciju da se razgoavra".

On je naveo da je liderima opozicije predao njihov zakon od Ustavnom sudu BiH, odnosno promjeni sudija.

“Dobra je stvar, moram i o tome da govorom, što i hrvatski narod i njihovi politički predstavnici su prihvatili da budu dio podrške odlasku stranih sudija. To je jedan kvalitet koji možemo jednostavno da iskoristimo u mjeri, ne da bi bili protiv trećega, ali da veoma jasno manifestujemo da dva konstitutivna naroda imaju primjedbe na jedno pianje. A šta mi ovdje radimo? Neki ljudi su se odlučili da vrše opstrukciju”, kazao je Dodik, te dodao:

“Ja sebe ne smatram ni ludim ni da imam ludačke ideje. Ja ću radije sam politički stradati, ali neću da budem grobar Republike Srpske i ovog naroda. Mektić je već rekao da neće da poštuje ovo. Zašto mi ovdje polemišemo ovoliko sa SDS-om”.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da ova stranka podržava pristup da državljani BiH moraju biti u svim institucijama izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti, pa i u Ustavnom sudu BiH, te da je došlo vrijeme da strane sudije moraju otići iz te pravosudne institucije.

On je naglasio da u BiH postoji mnogo stvari koje je potrebno reformisati, a jedna od njih je kompletno područje pravosuđa i Ustavni sud.

“Činjenica je da tri predstavnika međunarodnih institucija već više od 20 godina egzistiraju u Ustavnom sudu i da je došlo vrijeme da BiH mora u tom sudu imati devet predstavnika tri konstitutivna naroda. Da bi se to desilo moramo donijeti adekvatne zakone u parlamentarnoj proceduri i za to nam je potreban konsenzus”, izjavio je Čović za TV Herceg-Bosne.  

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad