"Dobro došli i doviđenja"

Vijesti 18. feb 202018:16 > 18:58
N1

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je kasno sinoć, na Posebnoj sjednici, "Informaciju u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda Bosne i Hercegovine" i osam pratećih zaključaka. Osnovni zahtjev je donošenje Zakona o Ustavnom sudu BiH, bez stranih sudija, obustavljanje odlučivanja u institucijama države, poštivanje izvornog Daytona, te razgraničenje dva entiteta unutar BiH. Istraživali smo, kako će se u roku od dva mjeseca, navedeni zaključci provesti?

Neki su zapamtili usvojene zaključke, većina riječi “Dobro došli i doviđenja”. I to na engleskom.

Goodbye BiH, welcome RSexit”, kazao je Milorad Dodik.

“Goodbye Dodik, welcome SNSDexit”, odgovrio je Draško Stanivuković.

Između ponavljanja za mnoge, posebno tviteraše, jezički nesmotrene krilatice RSexit, usvojena je informacija o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda.

Jednoglasni, vlast i opozicija;
“Obustava donošenja bilo kakvih odluka u organima BiH, definisana je kao obaveza za predstavnike iz RS”.
Uslov za deblokade rada je usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH. Traži se i poništenje sporne odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa za poljoprivrednim zemljištem Republike Srpske.

“Ovo je prvi korak u nastojanju da se stvari dovedu u red. One su nažalost u neredu, mnogo godina. Taman kad smo riješili jednu krizu, došla je druga. Definitivno izazvana odlukom Ustavnog suda BiH, to nije prvi put, mnogo puta smo imali da li intervencije Visokg predstavnika, da li odluke Ustavnog suda BIH, za koji možemo jasno reći da je nastavio praksu svega onoga što je radio OHR”, istakla je Željka Cvijanović, entitetska predsjednica.

I dok stižu optužbe da je Ustavni sud surogat OHR-a, stižu i prve sumnje. Kako će se provesti zaključci.

“Milorad Dodik, upoređivan je sa Carlesom Puigdemontom, nazivan i lažnim Borisom Johnsonom. Odgovara opoziciji da će radije sam stradati, nego biti grobar Republike Srpske. Niti je lud, niti ima luđačke ideje navodi, već ga, kaže vode ideje koje brane srpski narod”, poručio je Nebojša Vukanović, poslanik SDS u NSRS.

“U Dejtonskom sporazumu RS je strana. Može da pokrene bilo koje pitanje, pa i pitanje statusa, a to ćete gledati u narednim danima”, dodao je Dodik.

Tačnije 60 dana, koliko je dat rok za provođenje zaključaka. Analitičari iz Banjaluke kažu da preglasavanje, koje se dešava u Bosni i Hercegovini, uvijek generiše krize.

“Krivica za izazivanje ove političke krize ne leži na Republici Srpskoj. Ovo što se juče uradilo na NSRS, usvojeni zaključci i potezi koji se najavljuju je odgovor na antiustavno delovanje i preglasavanje na nivou BiH”, zaključio je Darko Momić, novinar.

“Mi smo u BIH uvijek navikli na neke blokade. Kod formiranja vlasti, Savjeta ministara, konstantno su neke blokade. Što se tiče reakcija, znamo onu poznatu pjesmu “Uvijek kontra”, tako da nam to nije ništa strano”, navela je Bojana Živanić, novinarka.

Kontra Ustavnog suda, stavovi su Narodne skupštine, ali i srpskih političara koji kažu da je po srijedi pokušaj antidejtonske otimačine zemlje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad