Vulin: Komšić da prestane tretirati RS kao genocidnu tvorevinu

Vijesti 18. feb 202019:30 > 19:32
Tanjug / Tanja Valič

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je "Srbija čuvar Daytona" i da njen predsjednik može uvijek da iznese stav o svemu što "krši Dayton ili destabilizuje Bosnu i Hercegovinu.

“A odluka Ustavnog suda BiH kojom se Republici Srpskoj oduzima zemlja i vlast baš to čini”, rekao je Vulin, povodom optužbe predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “podriva BiH”.

On je naveo da Komšić u svojoj izjavi ne kaže šta je problem u savjetu koji je predsjednik Vučić dao članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da sve radi legalno, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

“Komšić u pozivu na poštovanje zakona vidi ono što niko drugi ne može da vidi, potkopavanje BiH”, rekao je Vulin.

On je naglasio da sljedeći put, prije nego što i pomisli da izgovori Vučićevo ime, Komšić najprije spremi odgovor u kome se kaže “ko je pokušao da Vučića ubije u Srebrenici i koja su imena nalogodavca i izvršioca pokušaja ubistva”.

“Dok to ne izgovori, slobodno može da ušuti”, poručio je Vulin.

Prema njegovim riječima, ako Komšić poštuje Ustav BiH onda neka prestane da priča o nezavisnom Kosovu, neka ne daje izjave koje nije usaglasio sa druga dva člana Predsjedništva BiH i neka Republiku Srpsku počne da tretira kao dio Bosne i Hercegovine, a ne kao “genocidnu tvorevinu”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad