Kajtaz: Dodik ispao veliki politički gubitnik, u ovoj igri nije usamljen

Vijesti 19. feb 202007:26 > 07:37
N1

Faruk Kajtaz, novinar i analitičar iz Mostara, komentarisao je posljednja dešavanja u vezi odluke zvaničnika iz entiteta Republika Srpska da neće učestvovati u odlučivanju u institucijama Bosne i Hercegovine, kao i usvojene zaključke u entitetskoj Narodnoj skupštini.

“Kada se govori o gospodinu Miloradu Dodiku i njegovoj politici u Bosni i Hercegovini, onda je svaki ishod moguć. Meni se čini da je ovo jedan Dodikov pokušaj da se ponovo predstavi kao vrhunski zaštitnik srpskih političkih i svakih drugih interesa u BiH i to nakon jednog vrlo neugodnog poraza koji je doživio prije nekih mjesec, dva dana. O čemu je riječ? Zapravo Dodik je ispao jedan veliki politički gubitnik nakon što je BiH usvojila dokument Program reformi koji se ne zove MAP, ali zapravo jeste MAP i omogućava Bosni i Hercegovini da krene putem priključivanja najvećem vojnom i političkom savezu na planeti, NATO-u. Dodik je zaista preživio jedan veliki udarac činjenicom da je taj dokument ipak poslan u Brisel i njegov oreol je na neki način okrunjen. S ovim pokušajima u NSRS i relativizajcijom položaja Ustavnog suda BiH. Mislim da Dodik i SNSD pokušavaju da vrate taj jedan nacionalistički ugled koji su imali, ako se uopšte tako nešto može nazvati tim terminom na političkoj sceni u RS i regionu”, kazao je Kajtaz u Novom danu na N1.

Kako je kazao, radi se o još jednoj velikoj političkoj igri u kojoj se BiH pokušava po ko zna koji put uvesti u jednu projiciranu krizu čiji je cilj da dokaže kakao BiH kao država ne funkcionira.

“Ukoliko realnih razloga za krizu nema, onda ih Dodik pronađe. Njegova konstanta je da najbolje funkcionira u trenucima realne ili projicirane političke krize”, naveo je.

Poručio je da je uloga međunarodne zajednice u BiH izuzetno velika, te da Ured visokog predstavnika nije prestao postojati.

“Bonske ovlasti su još uvijek u prvom planu i nisu stavljene sa strane. Međutim, to je jedna velika međunarodna politička igra. BiH nije jedini problem kojeg međunarodna zajednica ima na svjetskom, pogotovo na evropskom nivou”, kazao je.

Kako kaže, Dodik nije usamljen u ovoj igri.

“Njegov partner i još jedan politički gubitnik u BiH, je predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović. Kao što je Dodik izgubio jako puno sa usvajanjem Plana reformi, tako je i gospodin Čoviću nedavno vrlo jasno poručeno iz EU i zemalja Kvinte da Izborni zakon i njegove izmjene ne mogu biti uslov za formiranje vlasti u FBiH”.

Poručio je da su “poruke koje su stigle Dodiku i Čoviću pokazuju jedan jasan stav da se ne može dovesti u pitanje suverenitet BiH i da je Dejtonski sporazum nešto oko čega se može razgovarati u smislu popravljanja stanja u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad