Šolaja za N1: Ovo se može pretvoriti u veću regionalnu krizu

Vijesti 19. feb 202009:05 > 09:11
N1

Miloš Šolaja, politički analitičar, za N1 je komentarisao zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, koji su usvojeni nakon nedavne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu u RS.

Šolaja smatra da su ti zaključci očekivani.

“Onog časa kad je ta odluka objavljena moglo se pretpostaviti šta će se desiti pošto je Ustavni sud i u par ranijih navrata donosio slične odluke koje se tiču Republike Srpske, ali uglavnom oko identitetskih pitanja – grb, himna, kasnije i pitanje referenduma, itd. Ono što je možda karakteristično za ovu skupštinu je da su sve političke partije stale iza tog spiska zahtjeva, bez obzira što su kasnije došle neke reakcije koje govore kritički o tome. A što se tiče kritika, to već spada u jedan demokratski alat koji vjerovatno govori o različitom viđenju puteva za realizaciju tih zakjučaka”, kazao je.

Šolaja tvrdi da je sad pitanje kako će se realizovati ti zaključci.

 “Drugo pitanje je kakvi su dometi i kakve su posljedice po ukupnu budućnost, ne samo BiH, nego vidimo da se ovo pitanje dodiruje i regiona, ako ništa drugo onda bar susjednih zemalja – Srbije, Hrvatske pa i Crne Gore. Tako da se ovo može pretvoriti u jednu malo veću regionalnu krizu. Ono što u ovom trenutku ja mogu da vidim da će na ovaj ili onaj način, realizacija ovih zahtjeva blokirati sadašnji način funkcionisanja BiH”, smatra analitičar.

Kazao je da BiH slijedi jedno temeljito ustavno preslaganje.

“Da počnemo da diskutujemo o tome i vidimo šta su ključna pitanja. Mene malo čudi jedna pozicija da neko smatra da uopšte bez stranih sudija da ne može da bude BiH. Ja sam sve više začuđen upravo tom logikom da neko traži od međunarodne zajednice da upravlja unutrašnjim pitanjima, jer to onda govori i o samoj nezrelosti države i njenih stanovnika, kao oblikovane političke zajednice. Ustav bi morao da bude temljni konsenzus ljudi koji žive u jednoj državi i čini mi se da bi postavljanje na takav način možda malo i promijenilo ovu neku agendu ratobornosti”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad