Dodik: Ili ćemo se dogovoriti i postaviti domaće sudije ili neće biti Bosne

Vijesti 19. feb 202014:00 > 14:19
N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas kako je srpski narod obmanjen, te da će poslati pismo predsjedniku Evropskog suda za ljudska prava u vezi imenovanja nove članice Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

“Danas ćemo poslati pismo te vrste predsjedniku Evropskog suda za ljudska prava. Očekivao sam da će biti rasprava na Predsjedništvu o tome, ali je nije bilo. Dva člana Predsjedništva su odbili raspravu. Naravno da ćemo obavijestiti predsjednika Suda kako je obmanut i prevaren od strane Komšića”.

Dodik je rekao i da član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović “djeluje kao bošnjački blok” te da je “vidljivo da su Komšić i Džaferović dio iste političke grupacije”.

Na pitanje novinara zašto toliko insistira da se strane sudije maknu iz Ustavnog suda BiH, Dodik je odgovorio: “Zato što su dio  koncepta razgradnje Dejtonskog sporazuma i Republike Srpske i jer rade isključivo za interese Bošnjaka. Ta priča, floskula Ustavni sud koji se tako nazvao je okupacijski sud za nas Srbe, inkvizicijski sud protiv Ustava i Dejtonskog sporazuma nameće rješenje. Mora se poštovati pravo proteklo iz Ustava. Odluka o imovini FBiH je regulisana tako što imovina tu pripada FBiH, imovina koja je u Brčkom, pripada Brčkom, samo u RS ne pripada RS”.

Dodik je komentarisao i izjave tumačenja ustavnih stručnjaka u vezi sa tim da se ne može riješiti taj problem kojeg navode bez promjene Ustava.

“Ne znam koji su ustavni stručnjaci, ima ih raznih. Čitam Ustav u kome je rečeno da Parlamentarna skupština nakon pet godina može regulisati izbor te trojice na drugi način, to mi radimo, kako to nije ustavno pravo?”, istakao je te ponovio kako će se vratiti redovnim procedurama kada se ukine odluka Ustavnog suda za zemljište.

O tome da li će uskoro uslijediti razgovor s SDA, Dodik je kazao: “Mi ne možemo predlagati razgovor s SDA a mislim i da je to besmislena priča. Vidi se to i po razgovorima između HDZ i SDA. Kad je bila popuna Savjeta ministara, rečeno je da se bira po tri i jedan ostali iz RS koji nije SNSD. Mi to predložimo a oni kažu trebalo je prethodno usaglasiti. Sad neće biti moguće, ovdje je obustava svih odluka. Ovo je naše demokratsko ustavno pravo”.

“Danas sam na sjednici Predsjedništva glasao za jednu odluku – da se ne dodijeli pomilovanje dvojici osoba, jednom za terorizam, drugom za šverc droge. Na dnevnom redu bila je i donacija Evropske komisije za izgradnju autoputa u RS, ja sam glasao protiv. Ne treba nam ništa dok se ovo pitanje ne riješi”, dodao je.

“BiH danas nije dobro mjesto za život; Srbi i RS se mrze od strane Bošnjaka i njihove politike”, istakao je te ponovio kako u državnim institucijama nije ništa blokirano, da je on prisustvovao sjednici Predsjedništva BiH.

“Naši ljudi će biti u Parlamentu, u Vijeću ministara, a kakve odluke će biti, može da se zaključi”, naveo je Dodik.

“Pozivam na dijalog, pozivam bošnjačke političke predstavnike da prihvate prijedlog da se udalje strane sudije iz Ustavnog suda, a ako to ne urade, nemojte misliti da imamo strah. Ili ćemo se dogovoriti i postaviti domaće sudije ili neće biti Bosne”, kazao je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad