Dodik glasao unatoč odluci NSRS-a

Vijesti 19. feb 202018:21 > 18:22
N1

Politička kriza u zemlji podignuta je na viši nivo. Preglasavanje, blokada, potom pozivi na ostavku, opomene, pres konferencije na tri lokacije u istoj zgradi - tako bi se mogao sažeti današnji radni dan kolektivnog šefa države. Za istim stolom kratko, mnogo više proveli su ispred mikrofona objašnjavajući o čemu se to i zašto nisu mogli ili željeli usaglasiti.

Trinaest sati, ulica Maršala Tita 16…za istim stolom zajedno tek 15 minuta – članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Potom svaki na svojoj pres konferenciji. Na različitim lokacijama i sa različitim porukama.

Kratko se zasjedali, ali su ipak glasali, sva trojica.

“Preglasan sam od ostala dva člana Predsjedništva BiH, preglasan na svim tačkama dnevnog reda. Pokušao sam da predložim izmjene dnevnog reda, gdje bi se uvrstila odgovornost Željka Komšića koji je izmanipulisao Evropski sud za ljudska prava i javnost”. Kazao je Dodik i dodao da je Komšić prekršio zakon koji se odnosi na nadležnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

“Zato mislim da je sasvim pristojno da gospodin Komšić, ukoliko ima moralnog digniteta i ukoliko mu je stalo do zemlje, koju on pokušava tako žučno da zastupa, da naravno podnese ostavku”.

No ostat će to samo poziv, jer predsjedavajući bh. Predsjedništva o ostavci ni ne razmišlja.

“Mogu imati razumijevanja za njegova stanja, ali ne mogu raspravljati s njegovim bijesnim glistama. To što se njemu ne sviđa što sam ja u Predsjedništvu, morat će da se strpi još dvije godine”, poručio je Željko Komšić.

I dok Milorad Dodik tvrdi kako je Željko Komšić izmanipulirao Europski sud za ljudska prava i javnost tako što je dokument, vezan za sutkinju iz Njemačke, navodno sakrio i dostavio odgovor bez konzultacija s druga dva člana Predsjedništva, hrvatski član kolektivnog vodstva države mu odgovara – dokument o sutkinji bio je dostupan.

“Ako neko misli da je neko ovdje naivan u ovoj zgradi i u Sarajevu i ako misli da će na silu kroz interpretaciju procedure i nešto što ne piše u Ustavu i zakona doći do cilja, a što ne piše ni u Ustavu i zakonu, i na taj način očistiti Ustavni sud od stranaca, taj se grdno vara“, istakao je Komšić.

Kako god, lider SNSD-a najavljuje da će već u narednim danima povući nove poteze, te u Parlament predložiti zakon o prestanku mandata stranih sudaca. No, nijedno rješenje neće proći kao produkt pritiska, kao produkt ucjene i kako ničiji diktat, stava je Šefik Džaferović .

“Ovo je jedna situacija u kojoj se pokušava na silu izdejstvovati jedno rješenje kada je riječ o Ustavnom sudu, koje bi BiH moglo da odvede u sunovrat. Nije slučajno da su trojica sudija stranci, koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. To je sa svrhom napravljeno, dvojica sudija iz RS-a, četiri iz FBiH i trojica stranih”, pojasnio je član Predsjedništva BiH.

Stoga pazite što radite, dodaje Džaferović.

“Jer to će biti na štetu entiteta iz kojeg dolaze. Bosna i Hercegovina je postojala i prije Daytona, ona će postojati i onda ako ne bude Daytona, može da nestane samo ono što je nastalo u Daytonu, a entiteti su nastali u tom Dayonu”.

Kako god, na današnjoj sjednici nije bilo konsenzusa oko posjeta Mila Đukanovića našoj zemlji, odbijen je prijedlog Ministarstva pravde da se odbije pomilovanje dvojici osuđenika. Za njega je glasovao i član Predsjedništva BiH iz RS-a. Unatoč odluci NSRS-a da neće sudjelovati u procesu odlučivanja. Danas je još poručio…

“Neću se ni opirati, uhapsite me ako možete”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad