Cvijanović: U Brčkom imovina ima jedan status, u RS-u drugi, a u FBiH neki treći

Vijesti 19. feb 202022:18 > 22:20
N1

Predsjednica bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović večeras je u Sarajevu govorila o stanju u pravosuđu, stranim sudijama u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, ali i o "praksama koje se moraju popraviti".

“Svjedoci smo da su u ovoj državi korišteni različiti zakoni kada se o istim stvarima presuđivalo osobama različite nacionalnosti. To je nedopustivo i trebalo je mnogo godina da jednu takvu logičnu stvar popravimo. Mi nismo nikakvi rušioci, želimo bolji ambijent da naša djeca u budućnosti mogu da žive u boljim uslovima”, rekla je Cvijanović.

Podsjećajući da ambasadori u BiH stalno opominju zbog odlaska mladih iz zemlje, ona je rekla da mladi upravo odlaze i zbog problema u pravosuđu, navodeći kao primjer da je “Ustavni sud BiH o istim stvarima donosio različite odluke”.

“Jednom po apelaciji Alije Izetbegovića, drugi put Sulejmana Tihića, sasvim je različite stvari odredio. Kakav je odnos međunarodne zajednice i visokog predstavnika koji za Brčko kaže da imovina ima jedan status, a u Republici Srpskoj neki drugi, a evo u Federaciji BiH sada i neki treći”, upitala je Cvijanović.

Ona istakla da sve te stvari proizvode pravnu nesigurnost, a da predstavnici Republike Srpske žele da stvari budu dovedene u red i da se počne sa pravom reformom pravosuđa.

“Ono što smo ranije radili ničemu ne služi. Oni su, nažalost, sveli priču o reformi pravosuđa na to da se treba reformisati samo Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ koji su upravo oni inaugurisali i tražili da funkcioniše na ovaj način”, rekla je Cvijanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad