Objavljeno u registru boraca: Ko je bio u borbenom, a ko u neborbenom sektoru

Vijesti 20. feb 202008:51 > 08:56
N1

Federalno ministarstvo za boračka pitanja dopunilo je Jedinstveni registar boraca koji je javno objavljen na web stranici Ministarstva, sa brojem jedinica u čijem sastavu su bili pripadnici oružanih snaga.

To je u prijevodu odvajanje borbenog od neborbenog sektora na čemu su borci godinama insistirali. Na unos ovih podataka Ministarstvo je obavezao Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, piše Faktor.ba.

Salko Bukvarević federalni ministar za boračka pitanja za Faktor je rekao da su do sada unijeli podatke za 490.000 osoba u Registru, a da će u nastavku unijeti podatke i za ostale pripadnike, jer u registru se nalazi 593.597 imena.

“Dobili smo podatke za 490.000 osoba od grupa za vođenje vojnih evidencija. Ima stanovitih problema, najviše u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ali nastavit ćemo sa unosom. Sada će pored svakog imena biti u kojoj je komponenti bio, Armiji RBiH, HVO-u ili MUP-u i broj vojne jedinice. A onima koji su bili u logističkom dijelu, pisat će da li su bili u civilnoj zaštiti ili pri nekom drugom sektoru”, rekao je Bukvarević.

Objavljeni registar možete pogledati na stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida na ovom LINKU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad