Rizo, Marko i Boro: U ratu nema pobjednika, svi su gubitnici

Vijesti 20. feb 202009:46 > 10:17
N1

Iako su se borili jedan protiv drugog kao komandanti suprotstavljenih vojski tokom rata, Rizo Salkić, Marko Zelić i Boro Jevtić su se udružili kako bi ispričali svoje priče u dokumentarnom filmu „Maglaj - Rat i mir“. O besmislu, boli i destruktivnosti rata, o važnosti pomirenja i praštanja, govorili su za Novi dan.

Za N1 su rekli i kako su se upoznali.

Ja sam bio pripadnik Armije RBiH, a upoznali smo se za vrijeme bivše Jugoslavije, a Boro je mlađi od nas i on nam je donosio lopte iza gola. Poslije rata smo se nastavili zajedno družiti i rezultat toga je film u koji smo ušli iskreno i htjeli smo da pokažemo da postoji druga strana, da nije sve onako kako im se plasira“, ispričao nam je Salkić.

Ja sam bivši pripadnik HVO-a i mi smo protagonisti dokumentarnog filma ‘Maglaj – Rat i mir’. U uvodu bih napomenuo koji je besmisao rata i da je žalosna činjenica da treba imati hrabrosti da se priča o miru. Taj mir mora proizaći iz osobe i ko ga ima u sebi, može razgovarati na tu temu, tako da smo nas trojica sjeli i pokušali nešto da napravimo za budućnost naše djece i da do rata više nikada ne dođe“, kazao nam je Zelić.

Jevtić nam je govorio o njihovom susretu nakon rata.

Ja sam bivši pripadnik Vojske RS, a susret poslije rata je bio jednostavan, spontan. Sretneš se s nekim i znaš da si ratovao protiv njega. Ratovali smo jedni protiv drugih, pa ja i mirko protiv njih, pa oni protiv nas – zaista žalosno šta je politika uradila, a kad ga sretneš i pogledaš i drago ti što je preživio“, rekao nam je Jevtić.

Salkić je u Novom danu ispričao scenu koja se desila tokom rata.

Bila su dejstva s obje strane i toga dana smo radili s minama i otišli do potoka. Noć je pala a kod mosta mi je neko pokazao prstom da budemo tiho i na tome se završilo. No, na jednom druženju nakon rata, mi smo sjeli i pričamo o tim dogodovštinama iz rata i ispričao sam i taj događaj kako me je neko upozorio da budem tih, i onda mi je Boro pokazao prstom: ‘Je li ovako?’ i tad sam shvatio da je to bio on! Bilo je još mnogo priča na liniji, neko vam ne bi vjerovato kad biste svi ispričali“, ispričao nam je Salkić nevjerovatnu scenu.

Jevtić je kazao kako je poslije rata bilo bitno ostati čovjek.

Ima takvih priča a nama kažu kako imate hrabrosti ispričati to. Mi pričamo o ratu koji je bio ludost, to ne smije da se dogodi. Djeca treba da znaju da je rat najveće zlo. Na kraju nema pobjednika – svi smo gubitnici“, naglasio je.

Zelić je rekao kako je premijera filma bila u Maglaju i da je dvorana bila mala za sve koji su željeli pogledati ovaj film. Naglasio je da je najbitnije da su dobili pozitivne kritike od domaćih ljudi te da sada više stoje iza njihovog djela.

Također, naveo je i kako su u saradnji s Misijom OSCE-a i drugim nevladinim organizacijama, uradili 30-ak radionica po Bosni i Hercegovini u vezi teme rata a da su ciljne skupine uglavnom mladi ljudi.

Na pitanje da li se mogao postaviti drugačije kada je počeo rat u BiH, Zelić je rekao kako je bio u pregovaračkom timu da ne dođe do ratnih sukoba.

“Znam koliko je truda uloženo i onda vidiš da kao pojedinac ne možeš puno učiniti… Bile su medijske blokade, blokade u protoku ljudstva i nalaziš se u skučenom prostoru i imaš informacije kakve ti neko plasira. Potrebno je raditi više na sličnim projektima, na promoviranju mira i pomirenja jer je to potrebno BiH”, istakao je.

Kako bi izbjegli rat? Niko nas nije ni pitao! Mi smo pijuni, vlast je toliko moćna, sad je i moćnija, može da zatvori granice i da ne možeš nigdje. I sad imamo situaciju da svaka stranka sluša svoju televiziju, svi imaju potencijalne kandidate i teško bi se rat izbjegao“, izjavio je Jevtić.
Salkić ističe kako je “najgore kad pametni šute” i kada se ispire mozak ljudima pod nacionalnošću”.

Mi ne damo priliku ljudima koji zdravo razmišljaju. Za rat ne treba mnogo, a normalan narod niko ne pita. Gdje god smo imali prikazivanje ovog filma, svi su nam prilazili i odobravali, ali ima i onih koji priznaju da su zaposleni tako i tako, da je njegovo dijete zaposleno je tako, i onda i kaže izgubiću to ako kažem javno. Jel’ taj tvoj mali interes jači od onog koji će tvom djetetu strpati pušku u ratu. Sve moralne vrijednosti su pale“, naglasio je Salkić.

Film „Maglaj – Rat i mir“ u Sarajevu danas možete pogledati u kinu Meeting Point u 14:00 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad