Tegeltija: Vehabovićeve tvrdnje proizvoljne i isključive

Vijesti 20. feb 202013:22 > 13:50
N1

Na tvrdnju sudije Evropskog suda za ljudska prava Farisa Vehabovića da se Zakonom ne mogu "izbaciti" strane sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, te da je to moguće učiniti samo izmjenama Ustava BiH, reagovao je prvi čovjek Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija.

Tegeltija poručuje da se radi o proizvoljnoj i isključivoj tvrdnji, a u reakciji za N1 je dostavio detaljno pravno objašnjenje zašto, po njegovom mišljenju, ne stoji Vehabovićeva tvrdnja.

Ova tvrdnja zasniva se na pogrešnom tumačenju odredbe člana 6. Stav 1, tačka d) Ustava BiH koja upotrebljava riječ “način” (prevedeno sa engleskog jezika kao jedine vjerodostojne verzije Ustava BiH). U osnovi ove tvrdnje je stanovište da se Zakonom može mijenjati samo procedura, pri tom ne dirajući u onog ko bira i onog ko se bira”, poručio je predsjedavajući Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija.

Ovakvo stanovište je potpuno iaključivo i proizvoljno kaže Tegletija, te navodi razloge:

“Naime, odredbu člana 6. Ustava BiH koja se odnosi na Ustavni sud BiH se mora sagledati u njenoj cjelini odnosno u direkntoj vezi između tačke a), b) i tačke d) istog člana koje su u neraskodivoj vezi.

Član 6. Stav 1. Tačka a) Ustava BiH u dijelu koji se odnosi na strane sudije glasi:

a) ……Preostala tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom.

Član 6. Stav 1. Tačka b) Ustava BiH u dijelu koji se odnosi na strane sudije glasi:

b) ……Sudije koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava ne mogu biti državljani Bosne i Hercegovine ili bilo koje susjedne države.

I na član 6. Stav 1. tačka d ) glasi :

“Za imenovanja koja se budu vršila nakon isteka perioda od pet godina od prvih imenovanja, Parlamentarna skupština može zakonom predvidjeti drugačiji način izbora troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.”

Prema tome potpuno je jasno da u tačkama a) i b) nije propisana nikakva posebna procedura koja bi na osnovu tačke d) mogla da se mijenja. Naprotiv u tačkama a) i b) člana 6. Ustava na koje se odnosi tačka d) kada govori o mogućnosti zakonskih intervencija u pogledu troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, postoje samo dvije odrednice i to ko bira i ko se bira”, pojasnio je prvi čovjek VSTS.

S obzirom na to, kaže Tegeltija, jedino logično sistemsko tumačenje odredbe člana 6, stav 1. tačka d) koje govori o izmjeni načina izbora troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava je da se može mijenjati onaj ko bira i onaj ko se bira.

To se odnosi, kaže predsjedavajući VSTV i na strane sudije i na predsjednika Evropskog suda za ljudska prava, jer u suprotnom, prema Tegeltijinim riječima, odredba člana 6. Stav 1. tačka d) bi bila potpuno besmislena jer ne bi imala na šta da se primijeni odnosno ne bi imalo šta da se mijenja na osnovu ove odredbe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhon