MVP BiH: Stradala osoba ima bh. porijeklo, ali nije državljanin BiH

Vijesti 20. feb 202014:20 > 14:23
N1 / Ilustracija

Niti jedan državljanin Bosne i Hercegovine nije smrtno stradao u oružanom napadu na dva ugostiteljska objekta u njemačkom gradu Hanauu, potvrđeno je za N1 iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

“Generalnom konzulatu Bosne i Hercegovine u Frankfurtu je zvanično potvrđeno da je nijedan državljanin Bosne i Hercegovine nije smrtno stradao u oružanom napadu na dva ugostiteljska objekta u gradu Hanau, SR Nemačka. Jedna osoba koja je nastradala ima bh. porijeklo, ali nema državljanstvo naše zemlje”, naveli su u odgovoru na upit N1 televizije.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH izrazilo je saučešće porodicama ubijenih u terorističkom napadu.

Podsjećamo, među žrtvama ekstremno desničarskog napada u njemačkom gradu Hanau nalazi se i jedan muškarac porijeklom iz Bosne i Hercegovine, objavili su njemački mediji. Kako piše list “Der Tagesspiegel”, među ubijenima se nalazi i 20-godišnji muškarac porijeklom iz Turske, 20-godišnjak bosanskih korijena i konobarica rođena u Poljskoj.

Motiv ovog napada je ksenofobija, a on se u Njemačkoj tretira kao teroristički.

U oružanom napadu na dva ugostiteljska objekta u Hanauu smrtno je stradalo devet osoba. Napadač Tobias R, ekstremno desničarski terorista, pronađen je mrtav u kući u operaciji koju je izveo tim specijalne policije. Napadač je posjedovao dozvolu za lov, a kasnije je pronađeno i pismo i videoporuka koju je ostavio iza sebe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad