Kada će prestati kriza? Dodik: Kada nestane BiH; SDA: Kada Dodik ode sa scene

Vijesti 20. feb 202017:26 > 19:14
N1

Milorad Dodik i Zoran Tegeltija uputili su predstavnike Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine o Zaključcima koje je nedavno usvojila Narodna skupština RS. No, nisu pozvali predstavnike entiteta u institucijama koje nisu političkog karaktera da na bilo koji način blokiraju rad. Dodik je ponovio od ranije stavove kako RS neće odustati od toga da strane sudije više ne budu dijelom Ustavnog suda, rekavši i da će krize u državi prestati kada nestane Bosne i Hercegovine. Iz SDA odgovaraju - kada ne bude Dodika, neće biti kriza.

Blokada institucija ostat će na nivou Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Vijeća ministara, te Predsjedništva – poručio je Dodik. Službenici drugih institucija poput Suda i Tužilaštva BiH, SIPA-e ili OSA-e, nisu obavezni da prate Zaključke Narodne skupštine.

O sastanku s američkim ambasadorom i navodnim prijetnjama, Dodik kaže:

“Ja sam smatrao da treba da ostanemo u obrisima onoga što jeste sastanak na jednom diplomatskom nivou o važnoj temi, a onda sam vidio u javnosti, odnosno saopšteno mi je da je sam ambasador reagovao i da je iznio tamo neke stvari koje idu za tim ko god bude ovo ili ono uradio da će on nešto poduzeti. Pa ako ne možete nam ništa, onda bi vi pozvali strance da nas kažnjavaju uvode sankcije, neka uvodi ko šta hoće ovo je odluka Republike Srpske, i od toga neće biti odstupanja”, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH

Politički predstavnici iz Republike Srpske, uredno će dolaziti na posao, putovati o budžetskom trošku, no, kažu njihovo ustavno pravo je da ne glasaju, ili glasaju protiv dok se ne usvoji izmijenjeni Zakon o Ustavnom sudu. Šta će biti s finansijskim projektima i Budžetom BiH?

“Ni na koji način neće biti ugroženi građani što se tiče Savjeta ministara sve odluke koje su bile potrebne da se donesu vezano za ekonomiju, za projekte su donesene, ono što se u budućnosti pojavi naravno razmatrat ćemo pojedinačno prijedloge. O budžetu se razgovara, kasnili su prijedlozi prema Ministarstvu finansija Ovo Ministarstvo će do kraja februara izaći s prvom verzijom budžeta za instuticije za 2020. i oni će se kretati po proceduri kako je definisano za usvajanje budžeta. Naravno i odluka o budžetu i sve druge odluke mnogo će zavisiti od onoga kako se budemo kretali kroz ovu krizu situaciju u kojoj se sad nalazimo”, kazao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

A do kada će biti kriza za krizom?

“Pa prestat će krize u BiH kada nestane BiH”, istakao je Dodik.

Stiže odgovor iz SDA: Krize u državi će prestati onog trenutka kada s političke scene nestane Milorad Dodik:

“S obzirom na ono što je jasno svima, osim samom Dodiku – da je on već deceniju glavni generator političke krize, jedina je istina da će kriza nestati kad on i SNSD odu sa političke scene u Bosni i Hercegovini. Bosne i Hercegovine će sigurno biti, a samo je pitanje vremena do kada ćemo se sjećati Milorada Dodika i SNSD-a.”

Visoki predstavnik i danas je ponovio – ako Bosna i Hercegovina istinski želi postati demokratska i razvijena zemlja mora se vratiti na put reformi, a ne vraćanja u prošlost.

Posljedice nepoštivanja vladavine prava i odluka Ustavnog suda su višestruko štetne. Dodik je o svemu upoznao i kineskog ambasadora, koji je po završetku sastanka poručio da ne podržava miješanje u unutranje poslove drugih zemalja, te da se nada rješenju unutar BiH koje će uvažavati Ustav i pravo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad