Podžić za N1: Dva teška zadatka ove godine pred Ministarstvom odbrane

Vijesti 20. feb 202017:34 > 17:59
N1

Ima nekih stvari gdje sam očekivao da je bolje urađeno i više. Kao npr. mislim da se efikasnije moglo rješavati nekih viškova, od mortornih vozila, tehnike, municije. Mislim da se moglo puno više uraditi i na pitanju vraćanja neperspektivnih vojnih lokacija, kazao je za N1 Sifet Podžić, ministar odbrane BiH.

“Svima sam precizno rekao šta je to što očekujem, obzirom da sam imao dobre podatke gdje su kočnice i uska grla i šta treba otkloniti. Puno se trenutno radi, puno timova je formirano i nastojat ću da istrajem i stavim u smjer tamo gdje treba. Sve će zavisiti od budžeta”, kazao je Podžić.

Što ova politička kriza znači za Ministarstvo odbrane? Da li može do problema u finansiranju?

To bi bilo katastrofa. Pazite, mene je strašno razočaralo prošli petak po povratku iz Brisela sam dobio informaciju da nije usvojeno povećanje plate vojnicima, oficirima. Jako puno sam radio na tome i u prošlom sazivu sam uspio da to prođe na Predstavničkom domu. Jako mi je žao što nisu digli ruku za jedan human gest, jer budimo realno vojnik OS BiH danas sa nepunih 700 KM teško može izvršavati sve što se očekuje“.

Podžić je kazao da se opšte stanje društva prenijelo i na OS BiH u smislu odlazaka i napuštanja vojnika.

“Opšte stanje društva se prenijelo na OS BiH. Da, oko 450 ljudi je napustilo OS BiH. Mi to nastojimo nadomjestiti atraktivnim vojnim školama. Plata je osnov napuštanja OS BiH”.

Dolazimo do 2009. godine kada BiH upućuje svoj zahtjev za članstvo u programu MAP. 2010. godine u Talinu donosi se odluka da BiH, želim da naglasim, ne da upotrebljavamo termin “aktivacija MAP-a” jer toga nema nego da počnemo koristiti benefite iz MAP programa. Dakle, 2010. godine je rečeno da može početi koristiti s tim da se to zamrzava i ne može dok se ne uknjiži vojna imovina“.

Bilo je nas koji smo što profesionalno, što svakako lobirali na raznim sastancima i seminarima. Jako puno je na tome radio gospodin Sarajlić, gospodin Lovrinović, moja malenkost. Mi smo pokušali dokazati da stvarno ima problema na lokacijama koje nisu političke prirode“, kaže Podžić.

Dodao je još da se prema Programu reformi za MO BiH podrazumijeva 72 zadatka za ovu godinu.

Ovo nije bilo pitanje i NATO-u nije bitno da li je kasarna u Rajlovcu uknjižena na opštinu Novi Grad ili državu BiH. U programu reformi MO ima 72 zadatka za ovu godinu samostalno i 12 skupa sa drugim ministarstvima“.

Kao najteži zadatak, Podžić je naveo dva:

“Najteži zadatak će biti upravo ovaj, knjiženje vojne imovine kao i modernizacija OS BiH. MO je u olakšavajućoj okolnosti jer je usvojen pregled odbrane uz dokument Modernizacija OS BiH i tu je predviđeno od 2017. do 2027. da se uloži 500 miliona KM na modernizaciju. Prošle su tri godine, nismo ništa uložili”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad