Novinar Nedim Kadirić iz Hanaua za N1: Grad obavijen tugom, djeluje nestvarno

Vijesti 20. feb 202018:05 > 18:18
Reuters

Na centralnom trgu u gradu Hanau upravo počinje skup solidarnosti sa porodicama stradalih, kao i protesti protiv desnog ekstremizma u Njemačkoj. Okupljenima bi se, prema ranijim najavama trebali obratiti predsjednik Njemačke Frank Walter Steinmeier, te ministar unutrašnjih poslova te zemlje Horst Zehofer. Sa lica mjesta u program N1 javio se novinar Nedim Kadirić.

Kadirić je za N1 kazao da je cijeli grad obavijen tugom i nevjericom. 

“Grad Hannau je danas obavijen tugom, nevjericom. Zaista pod šokom kakav Njemačka nije odavno doživjela. Ogroman trg u centru Hanauu se puni ljudima, gdje dominira spomenik braći Grimm. Djeluje kao nestavarno, nekoliko hiljada građana se okupilo ovdje da prije svega izrazi solidarnost porodicama stradalih i glasno kaže NE zlu koje nas nadvladava”, kazao je Kadirić.

Dodao je da više informacija građani očekuju od načelnika ovog grada Clausa Kaminskog.

“Jučer je objavljen podatak da se broj radikalnih struja u Njemačkoj povećao za pet puta. Gledamo šta se dešava, ali kada se desi vama pod prozorom to izgleda mnogo mnogo strašnije. Očekujemo izlazak gradonačelnika Kaminskog, koji je od provincijalskog grada napravio veliki grad sa dosta svjetskog u sebi. Teško je bilo šta reći, ova zemlja je u šoku jer niko ne može da vjeruje da neko može uraditi ovako djelo”.

U oružanom napadu u Hanauu, u blizini Frankfurta, koji je izveden sinoć, ubijeno je devet osoba, uključujući i jednog bh. državljanina, dok je ranjeno pet osoba.

Beživotna tijela 43-godišnjeg napadača Tobiasa R., ekstremno-desničarskog teroriste, i njegove 72-godišnje majke kasnije su pronađena u kući u operaciji koju je izveo tim specijalne policije.

Napadač je posjedovao dozvolu za lov, a kasnije je pronađeno i pismo i videoporuka koju je ostavio iza sebe.

Ured federalnog tužioca je pokrenuo istragu zbog sumnje na teroristički napad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad