Ambasador BiH u Japanu za N1: Niko od državljana BiH nije zaražen koronavirusom

Vijesti 21. feb 202008:20 > 08:30
REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Niko od državljana Bosne i Hercegovine nije zaražen koronavirusom, potvrdio je ovo za N1 ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan.

Berjan ističe za N1 kako Ambasada BiH u Japanu do sada nije imala specifičnih upita od državljana BiH koji žive, rade ili studiraju u Japanu u vezi sa koronavirusom.

Ambasada BiH u Japanu je, u nekoliko navrata do sada, slala putem e-maila našim državljanima koji su na evidenciji Ambasade, korisne informacije u vezi sa koronavirusom. Niko od državljana BiH nije zaražen koronavirusom. Trenutno u Japanu, prema našoj evidencija, boravi oko 50 državljana BiH“, istakao je Berjan.

Naveo je kako se državljanima BiH savjetuje da se pridržavaju mjera predostrožnosti radi prevencije zaraze koronavirusom a prema uputstvima Ministarstva zdravlja Japana, da izbjegavaju veća okupljanja, nose zaštitne maske u sredstvima javnog prevoza i da što češće peru, odnosno dezinfikuju ruke.

Svakodnevno se analizira i procjenjuje situacija na terenu i trenutno se ne razmatraju bilo kakve dodatne mjere“, istakao je ambasador BiH u Japanu te navodi kako je Ambasada BiH po ovom pitanju u stalnom kontaktu sa Ministarstvom inostranih poslova BiH, Ministarstvom inostranih poslova Japana te Ministarstvom zdravlja zemlje domaćina.

Ambasada BiH je u svakodnevnom direktnom kontaktu sa državljaninom BiH koji se još uvijek nalazi na Diamond Princess, luksuznom kruzeru koji je u režimu karantina usidren u japanskoj luci Yokohama. Trenutno se dobro osjeća i nije zaražen koronavirusom. S obzirom da je on član posade kruzera, do sada je obavljao minimum aktivnosti iz svog sektora zaduženja, strogo se pridržavajući propisanih mjera zaštite u ovim okolnostima“, izjavio je Berjan za N1.

Kako je rekao ambasador BiH u Japanu, svi preostali putnici kruzera, prema unaprijed utvrđenom rasporedu, trebalo bi da se iskrcaju u toku današnjeg dana, čime bi se praktično stvorili uslovi da se svi članovi posade koji su uglavnom smješteni u dvokrevetne kabine, razmjeste u oslobođene kabine, nakon sanitarizacije prostora, po principu „jedan čovjek-jedna kabina“.

Od trenutka iskrcavanja posljednjeg putnika počinje karantin u trajanju od 14 dana za članove posade kruzera jer oni, obavljajući svoje redovne aktivnosti na kruzeru, nisu bili u potpunom sistemu karantina kao putnici, i samim tim su bili izloženi većem riziku od zaraze u svakom trenutku“, naveo je.

Prema posljednjim informacijama, trenutno je koronavirusom inficirano 634 osoba ili 17,1 posto od ukupnog broja osoba na kruzeru Diamond Princess.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad