Nihad Berberović za N1: Hanau je miran grad, ovo niko nije očekivao

Vijesti 21. feb 202012:04 > 12:10
N1

"Ništa nije ukazivalo na ovo. Miran grad. Jeste pun stranaca, ali ovo niko nije očekivao", kazao je za N1 Nihad Berberović, stanovnik grada Hanau nakon napada u kojem je napadač ubio devet osoba.

Berberović je kazao da njegov sin ponekad posjećuje shisha barove kao što je ovaj gdje je napad izvršen.

“Sin ima običaj da dođe ovdje u shisha bar, pogleda utakmicu. I jučer je htio isto tako da dođe gledati utakmicu, onda sam i ja čuo da je došlo do pucnjave”, kazao je Berberović.

“Ništa nije ukazivalo na ovo. Miran grad. Jeste pun stranaca, ali ovo niko nije očekivao. Strašno, svi su u šoku da se nešto takvo moglo desiti ovdje”, dodao je u izjavi za N1.

Horst Seehofer, ministar unutrašnjih poslova Njemačke, rekao je u petak da će vlasti, nakon rasističkog napada u Hanau pojačati prisustvo policije u cijeloj zemlji, a da će posebno nadzirati džamije i druge osjetljive lokacije, prenosi Anadolija.

Rasistički terorista identifikovan kao 43-godišnji Tobias Rathjen izveo je u srijedu uvečer oružani napad na dva ugostiteljska objekta u Hanauu i ubio devet osoba. Kasnije je pronađen mrtav, zajedno s majkom, u svom stanu. Napadač je bio registrovani lovac, a ostavio je pismo i videoporuku.

Seehofer je izjavio da su se državni zvaničnici za sigurnost i sigurnosne agencije s kojima je konsultovao u četvrtak složili da povećaju prisustvo policije u zemlji. Kazao je i da će biti više nadzora nad “osjetljivim lokacijama“, što uključuje džamije, kao i veliko prisustvo policije na željezničkim stanicama, aerodromima i granicama.

Napad se dogodio u trenutku sve veće zabrinutosti zbog krajnje desničarskog ekstremizma očitovanog u ranijim napadima i porasta antimigrantske stranke Alternativa za Njemačku (AfD).

U njemačkom gradu Hanauu u četvrtak uvečer održana je komemoracija za stradale u rasističkom terorističkom napadu u Njemačkoj. Njemački predsjednik Franck-Walter Steinmeier otkazao je dnevni program u kabinetu i u pratnji supruge Elke Bundenberger prisustvovao komemoraciji. Na sličnim skupovima u više od 50 njemačkih gradova u četvrtak se okupilo na hiljade ljudi.

Pojedini ogranci Alternative za Njemačku već su bili pod budnim nadzorom njemačke obavještajne agencije. Međutim, stranka čvrsto odbacuje svaku odgovornost za napade krajnjih desničara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad