Osmanović: Strane sudije jedina garancija da će Ustavni sud BiH raditi po Ustavu

Vijesti 21. feb 202015:57 > 16:03
Fena

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Adil Osmanović izjavio je novinarima danas u Sarajevu da je Ustavni sud BiH ustavna kategorija, te da se o njemu može razgovarati, odnosnu načinu popunjavanja, tek kada Bosna i Hercegovina postane punopravna članica Evropske unije i drugih euroatlanskih asocijacija.

Dodao je da je SNSD, ovo što radi mogao uraditi i prije četiri, pet, šest godina.

“Sasvim je legitimno da se predloži zakon o Ustavnom sudu kojeg danas nemamo i da se pokuša dobiti parlamentarna većina u jednom i u drugom domu. No, ucjenama pokušavati tako jako bitno pitanje riješiti, mislim da nije dobro i da to neće biti moguće da prođe kroz jedan i drugi dom”, smatra Osmanović.

Očigledno je, kaže on, da se želi napraviti paraliza i u radu Ustavnog suda, da Ustavni sud bude potpuno podijeljen po etničkom principu, da Ustavni sud donosi odluke kao što se donose u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH ili u Vijeću ministara BiH.

“Stvar je jasna, žele se neki politički ciljevi koji su nažalost usmjereni protiv BiH, da se na kraju također ne mogu zaustaviti, odnosno da se pokušaju realizirati kroz Ustavni sud. Smatramo da je to potvrda da su ova tri suca koji dolaze sa strane, koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, upravo ono što ne dozvoljava da ima previše politikantstva u radu Ustavnog suda”, naveo je Osmanović.

Po njegovim riječima, to je jedna garancija da će Ustavni sud uvijek ispred sebe imati Ustav i zakone ove države.

Ne vidimo, istaknuo je Osmanović, da bi bilo kome trebalo smetati „da takvi profesionalni, iskusni suci od integriteta bilo kome smetaju“.

“Oni su, po nama, garancija jednog ustavnog i dejtonskog provođenja Mirovnog sporazuma kada je u pitanju BiH. Oni su u pravom smislu garancija toga”, kazao je Osmanović.

Upitan da li je vidio dokument čije su upućivanje u parlamentarnu proceduru najavili iz SNSD-a, odgovorio je da ga nije vidio, da je čuo da se on radi.

“Da li će on biti dostavljen do 26. februara, kada imamo redovnu sjednicu Parlamenta vidjet ćemo. Ali to je nešto, rekao bih, što se brzo radi, ishitreni su potezi. Ne vidim da će to dati nekog rješenja od onih koji to predlažu i koji to žele. To može doći na Parlament, o njemu se raspravljati, ali ne vidim ja neke parlamentarne većine koja će to podržati”, kazao je Osmanović.

Potpredsjednik SDA Edin Ramić, upitan u vezi s najavama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će, ukoliko ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu, u roku od 60 dana biti sazvana sjednica NSRS na kojoj će biti razmatran niz mjera, kazao je novinarima da je Dodik najavio da neće ni o čemu odlučivati, „onda je na prvoj sjednici Predsjedništva BiH došao i odlučivao u radu na sjednici Predsjedništva“.

“Najavio je do sada više od 30 puta referendum, nekad je i održao referendum, pa onda je građanima objašnjavao da se šalio, da to nije referendum nego da je to anketa. Tako da ne mora značiti da sve ono što najavi Dodik, da će se tako desiti”, kaže Ramić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad