Reakcija srebreničkog imama na napad na pokrivenu djevojčicu

N1

U Srebrenici je jučer prijavljen slučaj verbalnog napada na učenicu osnovne škole. Roditelji učenice su poručili da su njihovu kćerku vršnjaci vrijeđali i provocirali zbog nošenja hidžaba. Slučaj je prijavljen, a majka djevojčice kaže kako se incident desio u samoj školi. Direktor škole demantuje da se incident desio u prostorijama škole.

I taman kada su se smirile januarske tenzije zbog fotografije đaka u srebreničkoj prvoj osnovnoj školi, u ovom gradu nove tenzije. Nekome je zasmetao hidžab koji je nosila djevojčica, učenica ove osnovne škole. Njena majka kaže da je grupa učenika provocirala djevojčicu zbog hidžaba. Provokacije su počele u školi, nastavljeni nakon nastave na ulici

“Oni su je sustigli, 10-15 đaka iz 8. i 9. razreda. Išli su sve ispred nje i urlali na nju i opet spominnjali njenu maramu i njeno ime. Ona nije upoznata sa tim stresom, nije do sada doživjela to, da se obrati policiji ili nekom. Sačekala je da oni prođu i krenula kući dok nije srela svoju drugaricu koja ju je dovela u takvom stanju da se tresla od straha i plakajući”, kazala je Lejla Suljić, majka djevojčice.

Direktor Osnovne škole Dragi Jovanović demantuje da se incident uopšte desio u školi, ali nije htio dalje da komentariše posljednja dešavanja. U Policijskoj upravi Zvornik kažu da je slučaj prijavljen i o svemu je obavješten dežurni tužilac u Bijeljini.

“Policijski službenici nastavljaju sa preduzimanjem svih mjera i radnji iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i provjere svih navoda prijave, a sve aktivnosti se sprovode pod nadzoroom postupajućeg tužioca”, izjavio je Miljan Bobar, portparol PU Zvornik.

Od zvaničnika Srebrenica nema reakcija na posljednji incident, zvanično ni iz Islamske zajednice. Na svom Twitteru oglasio se imam u Srebrenici Ahmed Hrustanović:

“Sjećate se slike djece koja veličaju četnike u osnovnoj školi u Srebrenici? Danas su ta ista djeca nakon nastave napala djevojčicu Bošnjakinju koja nosi hidžab. Šta je sljedeće?”  

Oglasila se i ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske, Natalija Trivić. Ona kaže da je nedopustivo da se ovo dešava u Srebrenici

“Ne podržavamo nikakav vid rasne, nacionalne, vjerske diskriminacije po bilo kom osnovu, jer su djeca u pitanju. Djeca su naša najveća blaga i ne možemo to dopustiti”, kazala je Trivić.

Trivić kaže kako će u utorak razgovarati sa načelnikom i predsjednikom Skupštine opštine Srebrenica, a obaviće razgovor i sa predstavnicima roditelja Osnovne škole, s obzirom da se za manje od mjesec dana u ovom gradu, među osnovcima dešava drugi incident.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad