Izetbegović: Dok se drži pištolj na sljepočnici nema razgovora

Vijesti 21. feb 202018:22 > 18:26
N1

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu kazao da neće biti razgovora sa Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a i članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sve dok traje kriza u zemlji.

Dodik je u petak pozvao Izetbegovića da što je prije moguće razgovaraju o situaciji u Bosni i Hercegovini nakon odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu u entitetu Republika Srpska, dodajući da nije optimista kada je riječ o rezultatima tih razgovora.

VEZANa VIJEST

“Dok ova blokada ne prestane nema nikakvih sastanaka, dok se drži pištolj na sljepočnici nema razgovora. Iz jedne krize smo zbog Dodika ušli u drugu”, kazao je Izetbegović i naveo da ne postoji mogućnost da dođe do novog Dejtonskog sporazuma ili Daytona 2, ali…

“Naravno ako bi se ova kriza nastavila, i ova jednostrana uslovljavanja, da bi i mi imali svoje zahtjeve, recimo – nismo zadovoljni sa entitetskim glasanjem, sa statusom Srebrenice itd”.

Upitan da li će se kriza odraziti na ekonomsku i socijalnu situaciju u državi, lider SDA je kazao da hoće, ako se nastavi, ali da će najviše biti pogođeni građani entiteta Republika Srpska.

“Uticat će na sve i to je problem koji Dodik nije uzeo u obzir. Građani Republike Srpske će težu podnijeti ovu krizu. Smanjit će se napredak u smislu povećanja zaposlenih, manje će turisti dolaziti u ovu zemlji… To se nije dogodilo našom voljom, nego njegovom (Dodikovom) i ovo će teže pogoditi Republiku Srpsku”, zaključio je Izetbegović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad