Kamberović: Vjerovatno se nalazimo u najvećoj krizi poslije 1995. godine

Vijesti 22. feb 202009:32 > 09:33
N1

Aktuelne događaje kroz naslovnice dnevnih novina u Novom danu komentarisao je historičar Husnija Kamberović. Govoreći o aktuelnoj situaciji, naveo je da se vjerovatno nalazimo u najvećoj krizi poslije 1995. godine i očito da su frontovi već prilično dobro poznati.

“Ideje koje Milorad Dodik i ekipa oko njega promoviraju u posljednje vrijeme su doista vrlo problematične i vrlo opasne. Ali ja vjerujem da postoji način da se može izaći iz ove krize bez da eskalira u nešto čemu smo bili svjedoci ‘90-tih godina. Jutros, dok sam se vozio prema vašem studiju, razgovaram sa čovjekom koji se plaši da li će se ova kriza pretvoriti u novi ratni sukob. Izetbegović je pozvao i druge i pokušava da napravi jedan širi blok, i to je dobro da se organizira jedan širi blok, da se stvori jedan blok političkih stranaka koje su spremne poštovati zakon. Ovdje je pitanje stvaranja i objedivanja onih političkiih snaga koje su spremne braniti zakon naspram onih koji su, očito, spremni po svaku cijenu kršiti te zakone”, kazao je Kamberović.

Govoreći o ulozi međunarodne zajednice u najnovijoj političkoj krizi, gost Ivane Crnogorac kazao je da je “očito da je međunarodna zajednica shvatila s kim ima posla”.

“Ako mi nemamo neke unutarnje snage da riješimo te probleme, međunarodna zajednica u ovakvim okolnostima kakve vladaju i u međunarodnim odnosima, krizama negdje drugdje u svijetu, malo je vjerovatno da će međunarodna zajednica napraviti neku robusnu akciju da ona riješi te proleme. Ali, šta može napraviit? Može napraviti kroz stavljanje i zatezanje sankcija. Ako to ne bude išlo, oni bi mogli poduzeti i neke drastičnije mjere. Ali, ne vjerujem da su oni u ovom trenutku spremni na to”, kaza je Kamberović.

Kako je naveo, situacija je “stvarno ozbiljna”.

“Međunarodna zajednica kao da nije izvukla dobru pouku iz onog što se dešavalo ‘90-tih godina ili onoga što se dešavalo ranije”.

Kazao je da je u BiH sve pod nekom vrstom političke kontrole, pa i pravosuđe.

“Pitanje je samo koja to politička struja kontrolira. To je opasna stvar. U RS je sve pod nekom vrstom političke kontrole”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad