Poziv SAD-u da napusti "slijepu podršku bošnjačkim političkim ciljevima"

Vijesti 22. feb 202018:09 > 19:04
Reuters/Kevin Lamarque

Još se ne nazire kraj političke krize u Bosni i Hercegovini, nakon osporavanje odluke državnog Ustavnog suda. Ključni akteri u zemlji nastavljaju medijske optužbe. Jedni pozivaju na dijalog, drugi o tome ne žele ni čuti sve dok su na snazi blokade. Oštro upozorenje zbog antidejtonskog djelovanja ponovljeno je iz američke administracije. Matthew Palmer je poručio kako svi oni koji se pridruže takvim stavovima izazivaju Sjedinjene Države da reagiraju. Dodik ga je pozvao da, kako je naveo, napusti slijepu podršku bošnjačkim političkim ciljevima.

Politička kriza ušla je u novu fazu. Milorad Dodik poziva na razgovore. No, ispruženi ruku ne prihvata njegov politički rival Bakir Izetbegović.

“Dok se drži pištolj na sljepoočnici, nema razgovora”, kaže Bakir Izetbegović.

“Morati će da trpi. Ponekad možda neće biti ugodno”, uzvraća Dodik.

Unatoč oportunom odgovoru čelnika SDA, na razgovore ga poziva i Hrvatski narodi sabor…

“Politički predstavnici bošnjačkog naroda moraju razgovarati o budućnosti BiH sa političkim predstavnicima Srba i Hrvata, kako bi uz dogovor rješavali krucijalne probleme, jačali gospodarstvo i svima u BiH osigurali bolje uvijete za život”.

Sastanak sa Izetbegovićem očekuje i Milan Tegeltija, nakon poziva na njegovu smjenu, zbog, kako navodi prvi čovjek SDA, prisustva na paradržavnom skupu u organizaciji Milorada Dodika.

“Nedopustivo je da takav čovjek, pod direktnom kontrolom Dodikovog SNSD-a, uopće se nalazi u pravosudnom sistemu, a pogotovo na čelu VSTV-a”, ističe lider SDA.

“Pozivam ga da me u svojstvu zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda pozove na sastanak na kojem ćemo imati priliku razmjeniti mišljenja o svemu što gospodin Izetbegović smatra spornim u mom radu i radu VSTV-a, te o onom što ja smatram problematičnim u odnosu gospodina Izetbegovića i SDA u odnosu prema VSTV-u”, odgovara Tegeltija.

I dok predstavnici Republike Srpske pozivaju za pregovarački stol, Bakir Izetbegović najavljuje krivične prijave. Također je pozvao i predstavnike međunarodne zajednice da poduzmu konkretne mjere, iskoriste bonske ovlasti, i smijene sve one koji antidejtonski djeluju i narušavaju mir i stabilnost Bosne i Hercegovine.

O mogućim sankcijama Matthew Palmer, za Glas Amerike, kaže:

“To je prijetna koju trebamo shvatiti veoma ozbiljno. Gospodin Dodik se i ranije ponašao na način koji je bio nedosljedan i nespojiv sa Daytonskim sporazumom, i on je zbog toga bio predmet američkih sankcija. Svako ko se pridruži antidejtonskim stavovima, rizikuje da se pokrene takav odgovor Sjedinjenih Država”.

“Pozivamo ih još jednom da napuste slijepu podršku bošnjačkim političkim ciljevima, da se okanu prijetnji i zastrašivanja, da konačno zauzmu objektivan pristup i suoče se sa dubinom problema u BiH, kome su, svjesno ili nesvjesno, i sami kumovali. I da ozbiljno shvate da mi odavde nećemo otići, niti ćemo kome dati svoj grunt”, poručuje Dodik.

“Mi ćemo nastavti raditi onako kako PDP nastavlja da je najbolje i za Republiku Srpsku, a samim tim i za Bosnu i Hercegovonu, onako kako je to Daytonom definisano i Ustavom ove zemlje”, dodaje Branislav Borenović.

Dodikove rečenica u kojoj najavljuje “RSexit”, osuđuje i crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

“Svako pristajanje na cijepanje BiH po etničkim kriterijumima, ja mislim da nas nezadrživo vodi u rat. I zato mislim da je to jedna neodgovorna i destruktivna aktivnost”, smatra Đukanović.

Dani koji dolaze mogli bi pokazati hoće li neko od aktera ove krize popustiti, hoće li biti razgovora, ili će se podizanje tenzija nastaviti kroz medijsko prebacivanje loptica. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad